OPEC vytěžil v dubnu nejvíce ropy od září 2008

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ropný kartel OPEC vytěžil v dubnu nejvíce ropy od září 2008. Růst podpořila hlavně vyšší těžba v Iráku, Saúdské Arábii a Libyi, jež vyrovnala pokles íránských dodávek, které byly nejnižší za dvě desetiletí kvůli embargu z Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters. Organizace zemí vyvážejících ropu se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.

Dodávky ropy z 12 členských zemích kartelu OPEC vzrostly v průměru na 31,75 milionu barelů ropy denně z březnových revidovaných 31,32 milionu barelů denně. To je nejvíce od září 2008, tedy krátce předtím, než se kartel dohodl na sérií snižování dodávek kvůli recesi a kolapsu poptávky. Těžba je také nadále nad limitem 30 milionů barelů denně, na kterém se kartel dohodl na svém prosincovém zasedání.

EU zavedla embargo na íránskou ropu s platností od 1. července, evropské ropné koncerny už ale íránskou ropu kupovat přestaly nebo její nákupy výrazně omezují. Těžba ropy v zemi se tak snížila na 3,15 milionu barelů denně z březnových 3,25 milionu barelů.