Pád zlata zatopil i známým spekulantům, Paulson a Einhorn přišli o 640 milionů dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr David Josek

Sešup ceny zlata z posledních dní tvrdě postihl i známé manažery hedgeových fondů a milionáře Johna Paulsona a Davida Einhorn. Od pátku do pondělí přišli dohromady o 640 milionů dolarů, vyčíslil americký Forbes.

Zlato ztratilo během dvou dnů obchodování ze své hodnoty více než 200 dolarů za unci, což znamená ztrátu skoro 15 procent. V pondělí zažil žlutý kov nejhlubší jednodenní ztrátu za více než 30 let a jeho cena klesla nejníže od února 2011.

Vývoj ceny zlata za poslední rok


gold price charts provided by goldprice.org

Na zlato sázelo i několik proslulých investorů, kteří teď musejí sčítat ztráty. Žlutý kov byl oblíbenou investicí hedgeového investora Johna Paulsona, který dohromady spravuje zhruba 20 miliard dolarů. Podle posledních informací o struktuře investic měl peníze jak přímo u těžařů zlata, tak ve zlatých investičních fondech. Propad ceny cenného kovu znamenal pro Paulsona podle výpočtu Forbesu ztrátu 601 milionů dolarů během dvou dnů.

Značné ztráty utrpěl i hedgeový konkurent Paulsona David Einhorn, který spravuje zhruba 8 miliard dolarů. Einhorn měl ale ve zlatě výrazně méně peněz, takže přišel „jen“ o 40 milionů dolarů.

Výprodej žlutého kovu v pátek odstartovaly obavy z prodeje kyperského zlata. K zbavování se komodity přispěly podle analytiků i obavy z růstu inflace, slabé údaje z čínské ekonomiky a náznaky, že americká centrální banka by ke konci roku mohla začít omezovat monetární podporu ekonomiky. Pád ceny pak zrychlil hromadný úprk investorů a technické prodeje po překonání klíčových hranic.

Se zlatem padaly i ceny dalších drahých kovů. Výrazně oslabují i další komodity jako průmyslové kovy a ropa, ty ale srážejí hlavně obavy z útlumu čínské ekonomiky.