Philip Morris vyplatí dividendu 820 korun, je to méně než loni

Philip Morris

Philip Morris Zdroj: ctk

Kutnohorský výrobce cigaret Philip Morris ČR vyplatí za loňský rok dividendu 820 korun, což je o 80 Kč méně než loni. Akcionáři ale k tomu získají dalších 60 korun z rezervního fondu, který už podle nové legislativy není nutné vytvářet. Valná hromada se ho proto rozhodla zrušit a část peněz převést na účet nerozděleného zisku a část rozdělit mezi akcionáře.

Firmě loni klesl čistý zisk o 8,8 procenta na 2,2 miliardy korun a tržby meziročně klesly o 1,5 procenta na 12,8 miliardy. Snížil se i domácí odbyt, a sice o sedm procent na osm miliard kusů cigaret. Vývoz se propadl o 4,9 procenta na 18,4 miliardy kusů.

Podle generálního ředitele Philip Morris ČR Andráse Tövisiho se firma loni ocitla v problematickém prostředí. Působila v nepříznivé hospodářské situaci a vzrostl i nelegální obchod. „Nelegální obchod se před dvěma roky snížil, ale loni se bohužel opět navýšil,“ upozornil na dnešní valné hromadě Tövisi.

V tuzemsku se tržby meziročně snížily o 5,3 procenta na 5,1 miliardy Kč. Svůj vliv mělo mimo jiné zvýšení spotřební daně a DPH, jež se promítlo do prodejních cen. Celkový trh cigaret v ČR klesl v roce 2013 v porovnání s předchozím rokem o víc než tři procenta.

Vývoj akcií Philip Morris ČR za posledních 5 let:Graf 25. 4. 2014.Graf 25. 4. 2014. | vagaday@mf.cz

podíl Philip Morris ČR se podle průzkumu agentury ACNielsen Czech Republic snížil o 2,1 procentního bodu na 48,6 procenta, především v důsledku pokračujícího poklesu tržního podílu místních značek a značky Red & White, který byl částečně vykompenzován vyšším podílem značek Chesterfield, L&M a Philip Morris.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 lidí napříč ČR. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.