Pražská burza dál překonává rekordy. Rostly akcie Erste Group Bank

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Pražská burza už pět dní překonává své osmileté maximum z ledna 2014, když přes den vystoupala až na 1363.59. Index PX posílil o pouhých 0.09 procenta na 1363,59 bodu. Největší pokles vykázaly akcie elektrárenské společnosti ČEZ a České zbrojovky. Největší nárůst dnes zaznamenaly akcie rakouské skupiny Erste Group Bank a pojišťovací skupiny VIG.Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Z třinácti hlavních titulů pražské burzy dnes osm zakončilo obchodování v plusu, čtyři propadly. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie rakouské skupiny Erste Group Bank. V závěru obchodování byla jejich cena 991,80 korun, což bylo o 1.83 procenta více než na počátku dne.

Už dva dny překonávávají své čtyřleté maximum, když přes den jejich hodnota vystoupala až na 991.8. Emise pojišťovací skupiny VIG si připsala 1.55 procenta na 655 korun. Zároveň během dne hodnotou 655 Kč překročily své dvouleté maximum z ze srpna 2021.

Největší pokles vykázaly akcie elektrárenské společnosti ČEZ, které odepsaly 2.38 procenta na 780 korun, po šesti dnech poprvé propadly. Dále pak padaly cenné papíry České zbrojovky o 1.02 procenta na 580 korun.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR