Pražská burza: experti sázejí na finance a hazard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Volfik Rene

Akcie financí a hazardu prý patří v menu pražské burzy mezi nejzajímavější volby. Nejčastěji je během dubna alespoň zmiňovali ve svých reportech domácí i přespolní analytici.

Vůbec nejvíce, bezmála třicet procent ročního zhodnocení, dali do vínku akciím Fortuny experti Wood & Company. Za dobrý peníz jsou prý ale na burze i banky či krizí burziánské důvěry nedávno stižená pojišťovna VIG. Pastí na peníze se naopak mohou stát obory jako energetika nebo telekomunikace.

Zhruba pětinu investice k dobru věští do roka a do dne na akciích Erste a Komerční banky analytici německé Deutsche Bank a americké Keefe, Bruyette & Woods. Na nákupy finančních titulů radí vyrazit i Raiffeisen Centrobank, v případě obou bankovních akcií vidí patnáctiprocentní zisk. Po výprodejích mohou zaujmout i akcie VIG. Ty v polovině března propadly takřka o dvacet procent poté, co rakouská pojišťovna ohlásila slabší kondici byznysu. Bankéři britské HSBC sází na 16 procent ročního zisku.

Vybraná investiční doporučeníVybraná investiční doporučení | Repro E15

Černého Petra si prý naopak mohou vybrat investoři na ČEZ. Podle Credit Suisse je cena energetických akcií momentálně o 18 procent nadsazená. Švýcarští bankéři šli totiž o třetinu dolů s roční cílovou cenou akcií ČEZ.

„Důvodem je výrazné snížení výhledu finančních výsledků firmy v důsledku dalšího poklesu cen elektřiny ve střední Evropě a očekávané vyšší depreciace a amortizace v důsledku vyšších kapitálových výdajů v předcházejících letech,“ říká akciový expert Credit Suisse Damien Boey.

Mezi dalšími pastmi na investorské peníze zmiňují experti akcie O2 nebo Stock Spirits. Likérka si od americké JP Morgan vysloužila černý scénář šestnáctiprocentního ročního propadu, proti telekomunikacím pak sází Deutsche Bank. Investorům radí zbavit se akcií O2, v opačném případě jim prý během nadcházejících dvanácti měsíců hrozí pětinové ztráty.