Pražská burza v úterý výrazně rostla. Dařilo se bankám

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Index PX zpevnil o 1,23 procenta na 904,38 bodu. Nejvýznamněji se na růstu indexu podílely akcie rakouského bankovního domu Erste Group Bank, které se podílejí na PX indexu aktuálně 20,9 procenty. Akcie Erste v úterý posílily o 3,19 procenta na 562,40 koruny. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie finančního domu Komerční banka.

Z jedenácti hlavních titulů pražské burzy v úterý osm zakončilo obchodování v plusu. Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry společnosti Komerční banka, které si polepšily o 4,36 procenta na 550 korun. Už dva dny překonávávají své tříměsíční maximum, když přes den jejich hodnota vystoupala až na 550.

Emise rakouské skupiny Erste Group Bank si připsala 3,19 procenta na 562,40 korun. Už dva dny překonávávají své čtyřměsíční maximum, když přes den jejich hodnota vystoupala až na 562,4 koruny.

Oproti tomu nejvýraznější pokles postihl akcie banky Moneta, které zlevnily o 1,35 procenta na závěrečných 58,50 koruny. K dalším ztrátovým titulům na pražské burze se zařadily akcie energetické společnosti ČEZ, které padly o 0,42 procenta na 473 korun. 

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.