Klub stomiliardových boháčů se rozrostl o prvního Evropana. Nově do party přibyl Arnault z LVMH

Bernard Arnault

Bernard Arnault Zdroj: Reuters

Bernard Arnault v muzeu Louve
Bernard Arnault a Karl Lagerfeld
Bernard Arnault a francouzský prezident Macron
4
Fotogalerie

Majetek šéfa francouzské skupiny LVMH Bernarda Arnaulta v pondělí přesáhl 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun). Díky pondělnímu růstu akciových trhů vlivem zprávy o nadějné vakcíně proti koronaviru posílily také akcie zmíněného francouzského výrobce luxusního zboží. Je to poprvé, co majetkem přesahujícím 100 miliard dolarů disponuje pět jednotlivců, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na svůj žebříček miliardářů. Poprvé do party přibyl Evropan.

Před Arnaultem v žebříčku figurují Američané Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg a Elon Musk, tedy šéfové společností Amazon, Microsoft, Facebook a Tesla. Jejich majetek v pondělí úhrnem vzrostl o 68 miliard dolarů.

Nejvíce ovšem na pondělním růstu získal zakladatel společnosti Inditex Amancio Ortega. Jeho majetek se zvýšil o 7,6 miliardy dolarů. Inditex je mateřskou společností značky Zara a investoři vzhledem ke zprávě o vakcíně sázejí také na návrat k prodeji v kamenných obchodech.

Navzdory koronavirové krizi byl dosud letošní rok pro nejbohatší jedince světa výjimečně dobrý. Pět set z nich, které žebříček agentury Bloomberg sleduje, úhrnem zbohatlo o 1,2 bilionu dolarů. To je nárůst o 21 procent a přispěl k němu zejména růst akciových trhů.

LVMH je největším výrobcem luxusního zboží na světě a vlastní desítky různých značek. Patří mezi ně například módní značky Fendi, Givenchy a Louis Vuitton, šampaňské Dom Pérignon, šperky a hodinky Bvlgari a Hublot či řetězec parfumerií Sephora.