Propad Venezuely přeje akciím, burza v Caracasu rostla nejrychleji na světě

Caracas, hlavní město Venezuely

Caracas, hlavní město Venezuely Zdroj: CC BY-SA 2.0: Paulino Moran

Vítězem letošního klání světových akciových trhů se s přehledem stala Venezuela. Index tamní burzy Caracas General totiž od počátku ledna letošního roku posílil o 277 procent, a hodnota venezuelského akciového trhu se tak během pouhého roku takřka zečtyřnásobila. Horkou burziánskou kartou se přesto tento exotický jihoamerický trh nestal, za svůj růst totiž paradoxně vděčí balancí na hranici ekonomicko-politického kolapsu.

Druhou stranou mince raketového růstu burzy v Caracasu zůstává totiž obrovský propad hodnoty venezuelské měny. Bolívar letos vede nelichotivý žebříček propadu národních měn a jeho ztráty vůči americkému dolaru se letos počítaly ve vysokých desítkách procent, pro zahraniční investory je navíc tamní měna dostupná prakticky pouze u černých prodejců za individuální kurzy. Předpovědět kurz měny je na pouličním improvizovaném trhu podle pozorovatelů navíc prakticky nemožné.

„Řada lidí využívá akciový trh jako zajišťovací nástroj proti propadu měny, akcie prakticky slouží jako uchovatel hodnoty,“ říká analytik investiční společnosti BBO Financial Services, Miguel Octavio, který se specializuje na venezuelskou burzovní praxi. „Je to lepší než držet samotnou měnu, která neustále slábne,“ dodává analytik.

Caracas GeneralCaracas General | Repro Bloomberg

Pro Venezuelany se letos stala akciová burza spíše nutností než spekulací. Inflace v zemi totiž dosáhla kolem 160 procent, přičemž bankovní úrok z vkladů u tamních bank se v průměru pohybuje kolem dvanácti procent. Spíše než do banky tak lidé letos zamířili k hrstce tamních akciových brokerů. „Zatímco ale nakupovat dolary je na ulici zakázané, investovat do akcií je povoleno,“ dodává Octavio.