PX v týdnu oslabil o 2,45 procenta, projevil se neklid ohledně USA

Akcie

Akcie

Akcie na pražské burze ve 30. týdnu oslabily, hlavní index PX ztratil 2,45 procenta na 1175,2 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly cenné papíry mediální firmy CME. Nejvýrazněji ztratily akcie Komerční banky. V předchozím týdnu index PX posílil o 0,5 procenta.

„Poslední červencový týden byl plný především jednání amerických vrcholných představitelů ohledně navýšení dluhového stropu spolu s návrhem úsporných opatření pro další vývoj veřejných rozpočtů USA. Konci týdne finančníkům k optimismu nepomohla ani ekonomická data, a to především výsledek amerického HDP,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla CME, která přidala 2,8 procenta na 316 korun. Společnost zveřejnila dobré čtvrtletní výsledky.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Komerční banka, jež přišla o 6,6 procenta na 3759 korun. „Na akcii vnímáme aktuálně silný prodejní tlak plynoucí ze zahraničí,“ upozornil Vaníček.

Horší americká makrodata a pokračující spory Američanů ohledně zvýšení dluhového limitu a úsporných opatření zvyšují riziko a roztěkanost na finančních trzích. Pokud o víkendu nadále vrcholní představitelé USA nenaleznou společnou řeč, příští týden by alespoň jeho začátek byl s velkou pravděpodobností výrazně negativní, odhadl další vývoj Vaníček.