Řecký bankrot může oslabit i českou korunu, varuje Zaorálek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Bankrot Řecka by mohl ohrozit měny zemí jako je Česká republika, a snížit tam příliv investic. V reakci na dnešní prohlášení ministra financí Andreje Babiše (ANO), ať Řecko konečně zbankrotuje, to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kolaps Řecka by podle něj byl zkouškou Evropské unie i eurozóny a mohl by Česko poznamenat víc, než si myslí.

„Podobný kolaps by mohl mít jako následek určité oslabení a ohrožení samostatných měn menších států ve východní Evropě. Mohl by mít vliv na snížení přílivu investic do států, jako je Česká republika, Polsko, Slovensko nebo Maďarsko,“ uvedl šéf diplomacie. „Já bych si nebyl tak jistý, že bankrot Řecka by byl něčím, co by se České republiky vůbec netklo,“ dodal.

Obává se, že by kolaps Řecka mohl snížit ekonomický růst Evropy, na její stabilitě je přitom ČR podle Zaorálka závislá. Takový vývoj by podle něj dal světu signál, že EU nedrží pohromadě, a negativně by ovlivnil pohled na Evropu.

„Kolaps Řecka by byl zkouškou eurozóny a Evropské unie a mohl by se na České republice podepsat víc, než si dnes dovedeme představit,“ poznamenal ministr.

Babiš na každoroční konferenci českých ekonomických diplomatů uvedl, že Řecko by mělo konečně zbankrotovat, aby se vyčistil prostor. S jeho názorem nesouhlasí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Stejně jako Zaorálek se domnívá, že krach Řecka, které v posledních letech čelí vážným ekonomickým problémům, by poškodil EU a nepřímo i českou ekonomiku. Zhoršil by podle něj také uprchlickou krizi.