Reuters: Těžba ropy v rámci OPEC v lednu stoupla

Vídeňské sídlo organizace OPEC

Vídeňské sídlo organizace OPEC Zdroj: Stepan Bruner, E15

Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v lednu stoupla. Důvodem byl větší vývoz této strategické suroviny z Angoly a stabilní či vyšší objem těžby v Saúdské Arábii a v dalších ropných státech v Perském zálivu. Uvedla to agentura Reuters na základě vlastních průzkumů u ropných firem, činitelů OPEC a analytiků. Data podle ní naznačují, že klíčoví členové tohoto ropného kartelu si stojí za svým a nadále odmítají podpořit ceny.

Dodávky ropy všech 12 zemí OPEC vzrostly tento měsíc na 30,37 milionu barelů denně z prosincové úrovně 30,24 milionu denních barelů. Produkce v rámci kartelu tak byla o 370 tisíc denních barelů vyšší, než je jeho současný limit pro těžbu, který činí 30 milionů denních barelů.

Kartel se loni v listopadu rozhodl tento limit ponechat beze změn, což se vysvětluje jako snaha bojovat s rivaly o podíl na trhu. Světové ceny ropy, které klesaly již předtím, poslalo listopadové rozhodnutí na čtyřleté minimum. V polovině ledna ropa zlevnila až na téměř šestileté minimum. Ropa Brent se od té doby pohybuje v rozmezí 45 až 50 dolarů za barel. Generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí v pondělí řekl, že ceny ropy již možná dosáhly dna.

Lednovou produkci ropy v rámci OPEC nejvíce podpořila Angola. Těžba v Saúdské Arábii byla podle zdrojů beze změn až mírně vyšší. Největší snížení produkce z členů OPEC nastalo v Iráku. Reuters dnes podotkl, že pokud nenastanou technické problémy a nezkazí se počasí, vývoz ropy v příštích měsících pravděpodobně stoupne na nové rekordy.