Rezignace Martina Winterkorna Volkswagenu pomohla, akcie zase rostou

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: CTK

Akcie německé automobilky Volkswagen na počátku dnešního obchodování navázaly na středeční růst, který byl reakcí na rezignaci generálního ředitele firmy Martina Winterkorna. Dopoledne si akcie připsaly až 5,7 procenta a pomohly vzhůru i dalším výrobcům aut.

Volkswagen si vede lépe než celý evropský akciový trh. Západoevropské akcie i akcie firem v eurozóně naopak oslabují. Ve středu akcie Volkswagenu stouply o 5,2 procenta. Navzdory středečnímu a dnešnímu růstu však akcie od počátku tohoto týdne kvůli odhalení skandálu s falšováním testů emisí ve Spojených státech stále ztrácejí téměř 30 procent.

Generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn ve středu oznámil, že odstupuje z funkce. Převzal tím odpovědnost za skandál kolem manipulací s emisemi u naftových vozů, i když tvrdí, že o ničem nevěděl.

Podle některých obchodníků je skutečnost, že ředitel firmy odchází, signálem toho, že firma podniká kroky, které jí mají pomoci vyrovnat se s tímto problémem. „Vyhodili generálního ředitele, firma a její akcie by měly být schopné stabilizace,“ řekl agentuře Reuters manažer fondu Clairinvest Ion-Marc Valahu.

Skandál kolem automobilky Volkswagen vypukl v pátek, kdy firmu z manipulace emisních měření u naftových vozů obvinila americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA). Volkswagenu v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (437 miliard korun) a začalo tam proti němu trestní vyšetřování; skandál navíc tento týden začaly vyšetřovat i některé evropské země.

Automobilka musela tento týden po zjištění amerických úřadů přiznat, že do 11 milionů svých aut instalovala software, který rozpoznává, kdy je vůz testován na emise, a až v té chvíli spustí systém, který emise při testování snižuje.