Rodinné firmy táhnou růst soukromých investic

Rodinná firma

Rodinná firma Zdroj: Profimedia

Investice českých private equity fondů pokračují v růstu, jejich aktivita loni vystoupala na pětileté maximum. K příčinám patří také generační obměna ve vedení rodinných podniků. Vyplývá to ze společné studie analytické společnosti Delloite a asociace CVCA, která sdružuje společnosti z oblasti private equity a venture kapitálu.

 

Loňský objem transakcí přesáhl 67 milionů eur, meziročně byl o sedmnáct milionů vyšší. Souvisí to jak s meziročním nárůstem objemu jednotlivých obchodů, tak rostoucím ohodnocením společností na trhu. Pomohl tomu také růst domácí ekonomiky a uvolnění měnových intervencí ČNB a množství peněz, které se fondům podařilo v minulých dvou letech od investorů získat.

Významně se na meziročním nárůstu podílelo rostoucí množství rodinných firem, které vznikly v devadesátých letech a jejich majitelé teď řeší další osud společnosti. Jednou z možností je právě vstup soukromého kapitálu.

„Celkový optimistický obraz trhu fúzí a akvizic se odráží i v rostoucí aktivitě tuzemských fondů nejen v Česku, ale také v jejich zahraničních transakčních aktivitách,“ vysvětluje prezident CVCA Jiří Beneš. Oproti minulým letům rostl podíl především takzvaných buyouts, tedy investic, kterými se získává kontrolní podíl.

„Možností na trhu je hodně především v kategorii malých a středních podniků,“ říká Ondřej Vičar z Genesis Capital, podle kterého rostou příležitosti hlavně retailu. Investiční ředitel Arx Equity Partners Radil Stefovski považuje za perspektivní spotřebitelské oblasti obecně.

S ohledem na množství likvidity, které se na trhu nachází, analytici očekávají, že růst investic a akvizic bude dál pokračovat. „Co se týká očekávaných investic v letech 2018 a 2019, jsem optimistou, zejména vzhledem k úspěšnému fundraisingu řady fondů v Česku i ve středoevropském regionu,“ říká Beneš.