Ropa Brent klesla pod 28 dolarů, nejníže od roku 2003

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Světové ceny ropy zahájily nový týden propadem a cena severomořské ropy Brent sestoupila poprvé za zhruba 13 let pod hranici 28 dolarů za barel. Trh se připravuje na podstatné zvýšení íránského ropného vývozu poté, co Spojené státy a Evropská unie oznámily, že ruší pětileté sankce vůči Teheránu.

Ropa Brent sestoupila ráno až na 27,67 dolaru za barel, tedy na nejnižší hodnotu od roku 2003. Později mírně oživila a kolem 18:45 SEČ se obchodovala kolem 28,60 USD za barel, zhruba jedno procento pod pátečním závěrem. Americká lehká ropa WTI se propadla až na 28,36 dolaru za barel a k večeru byla se zhruba půldolarovou ztrátou kolem 28,90 USD.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) dospěla k závěru, že Teherán dodržuje závazky z loňské červencové dohody o omezení jaderného programu. Spojené státy a Evropská unie nato v sobotu oznámily rušení svých sankcí, které srazily íránský vývoz ropy z maxima roku 2011 o zhruba dva miliony barelů na dnešních necelých milion barelů denně. Náměstek íránského ministra ropného průmyslu v neděli prohlásil, že Teherán se po zrušení protiíránských sankcí chystá posílit vývoz ropy o půl milionu barelů denně. Íránská vláda vydala nařízení zvýšit těžbu o tento objem.

Analytici se domnívají, že krátkodobě by Teherán mohl dodávat na trh dodatečných 500 tisíc barelů denně ze zásob uskladněných na obřích tankerech. Íránské ambice na zvýšení denního exportu o 500 tisíc barelů však podle nich nejsou příliš realistické, protože země musí nejdříve obnovit vývozní infrastrukturu, která má za sebou roky nedostatečných investic.

Společnost SEB Markets předpovídá, že íránská těžba letos vzroste o 400 tisíc barelů denně. Teherán ale plánuje do konce roku posílit produkci o milion denních barelů. Podle analytiků společnosti Barclays přichází íránský vývoz ve velmi špatnou dobu. Na světovém trhu panuje chronický nadbytek ropy, kvůli kterému ceny této suroviny klesly od poloviny roku 2014 o více než 75 procent. Jenom od začátku tohoto roku spadly o více než čtvrtinu. Minulý týden klesla cena Brentu o 13,7 procenta, což byl její třetí týdenní propad za sebou.