Ropa i plyn se navzdory ekonomice drží vysoko

ilustrační foto (ropný tanker Haima, wikimedia.org)

ilustrační foto (ropný tanker Haima, wikimedia.org) Zdroj: wikimedia.org

Makroekeonomický vývoj, zejména krize v eurozóně a rodící se recese v Evropě, jsou i nadále hlavními hybateli na trzích s energiemi. V uplynulém týdnu bylo třeba čelit skličujícím datům o podnikatelském sentimentu v Nemecku, zhoršujícímu se ekonomickému výhledu Španělska a společenským protestům v Řecku a dalších státech.

Ropa Brent se během týdne obchodovala v relativně úzkém rozmezí, mezi 110 - 113 dolarů barel a včera se ustálila na 110, 13 za barel. Nutno říct, že ropa se vzhledem na mlhavý výhled globální ekonomiky drží nadále poměrně vysoko. Totéž by se dalo říct o zemním plynu, jehož cena tradičně koleruje s ropou a za v uplynulem týdnu narostla o 1,3 procenta na 62,73 p/therm.

Ropu a sprosředkovaně i plyn nateď podpořili silnější diplomatické vyhlášení proti Iránu ze strany USA a Izraele, posílení eura vůči dolaru.

Elektřina oslabuje

Naopak, negativním trendem je už několik týdnů zasažená německá elektřina. Zvláště pondělní údaje o německém podnikatelském sentimentu, který klesal již pátý měsíc, poslaly ceny kontraktů na příšti rok do červených čísel a elektřina týden uzavřela na 47,85 eur/MW.

Cena této komodity ovlivňující cenotvorbu i na českem trhu klesá s určitými výkyvy již od začátku roku a zatímco loni dosahovala výše nad 60 eur v posledních měsícich se obchoduje pod 48 eur/MWh.

Marže motivují elektrárny k spalování uhlí

Oslabilo i uhlí, které uzavřelo týden o 0,2 procenta níže na 96,15 dolaru za tunu. Pokles ceny uhlí spolu s posilujícím eurem vůči dolaru zvyšuje marže elektráren spalujících tuto surovinu. To motivuje elektrárny k vyšší výrobě energie z neekologického zdroje.

Předčasný optimismus

Emisní povolenky minulý týden posílily o 6,8 procenta a dosáhly úrovňe 8,13 eur. Stalo se tak po třech týdnech, a to díky optimismu a nadějím, že by EU mohla zrychlit proces stažení povolenek z trhu a tím snížiť jejich nadbytek. Pozitivní sentiment na trhu však zřejmě nebude mít dlouhého trvání, neboť německá a britská aukční platforma prozradila svůj plán aukcí povolenek. To poukázalo na to, že problém s přebytkem povolenek bude v nadcházejících měsících ještě hmatatelnější. Proto jsou naše očekávání pro tento týden spíše negativní. Očekáváme, že spotové ceny se budou pohybovat kolem 7,40 - 8 eur.