Ropa je nejlevnější za poslední tři měsíce

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světové ceny ropy dnes výrazně klesly, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se tak dostala na tříměsíční minimum pod 43 dolarů za barel. Ceny tlačí dolů obavy investorů z nadbytečných dodávek na trh a z nepříznivého vývoje světové ekonomiky.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:45 SELČ vykazovala pokles o 2,4 procenta na 44,58 dolaru za barel. To představuje nejnižší úroveň od 10. května. Ropa WTI si ve stejnou dobu odepisovala 2,7 procenta na 42,99 dolaru za barel. Propadla se tak nejníže od 26. dubna.

Bankovní společnost Barclays uvedla, že tempo růstu světové poptávky po ropě je v letošním třetím čtvrtletí méně než třetinové ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, což je podle ní důsledek slabého vývoje světové ekonomiky.

Investoři se navíc obávají obnoveného růstu těžby ropy ve Spojených státech. Páteční údaje společnosti Baker Hughes totiž ukázaly, že američtí těžaři již čtvrtý týden za sebou zvyšovali počet provozovaných vrtných souprav.

K poklesu cen ropy přispívá rovněž silný kurz dolaru. Americká měna v uplynulých týdnech rostla díky příznivým údajům o ekonomice Spojených států. Silnější kurz dolaru zvyšuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn, což podkopává poptávku.