Ropa klesla na sedmileté minimum. OPEC stále nemá limity těžby

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Světové ceny ropy dál prudce klesají a odpoledne sestoupily na minima za téměř sedm let. Ropný trh nadále sráží nečinnost Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její neschopnost stanovit nový těžební limit. Ceny oslaboval i silnější kurz dolaru.

Cena severomořské ropy Brent klesla v 16:30 SEČ o čtyři procenta na 41,30 dolaru za barel, nejníže od poloviny března 2009. Americká lehká ropa WTI oslabila o téměř pět procent na 38,10 dolarů za barel a předtím poprvé od března 2009 sestoupila pod 38 dolarů.

Ropný kartel se na pátečním zasedání ve Vídni nedokázal dohodnout na nastavení oficiálního těžebního limitu a v komuniké poprvé za několik desetiletí chyběla zmínka o tomto údaji. Návrh chudších členů omezit těžbu v zájmu stabilizace cen odmítla Saúdská Arábie se svými sousedy z Perského zálivu. Za poslední rok a půl ceny ropy ztratily přes 60 procent.

Brent Crude Oil

K poklesu cen přispělo i posílení dolaru po pátečních příznivých údajích o vývoji trhu práce v USA, které zvýšilo pravděpodobnost zvýšení amerických úrokových sazeb. Silnější dolar znevýhodňuje nákupy ropy a dalších dolarových komodit v jiných měnách.

Podle analytiků německé Commerzbank už další vývoj cen neovlivní ani tak OPEC, jako stav světové poptávky a vývoj těžby mimo kartel. „Růst ceny ropy příští rok nebude záviset na tom, zda OPEC dosáhne dohody nebo se vrátí ke kontrole cen; očekáváme, že ceny porostou až při silném růstu poptávky a poklesu ropné produkce mimo OPEC,“ citovala agentura Reuters ze zprávy Commerzbank.