Ropa zlevňuje díky uvolnění rezerv

Ropa dnes výrazně zlevnila.

Ropa dnes výrazně zlevnila. Zdroj: rosneft.com

Ceny ropy na světových trzích výrazně klesly a největší vliv na jejich propad měla zpráva, že Mezinárodní agentura pro energii (IEA) během příštího měsíce mimořádně uvolní 60 milionů barelů suroviny ze strategických rezerv členských zemí. Organizace tak reaguje na přetrvávající vysoké ceny ropy na trhu a na jejich dopad na růst globální ekonomiky.

Barel severomořské ropy Brent se nyní prodává za zhruba 108 dolarů a proti předchozímu závěru v New York byla jeho cena nižší o necelých 6 procent. Podobně americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zlevnila asi o 4,6 procenta na 91,20 solaru.

„Dodávky jsou narušeny už delší dobu. Čím déle to ale trvá, tím jsou ty dopady výraznější,“ poznamenala IEA. Uvolněním rezerv chce eliminovat nepříznivé dopady výpadku zásobování z válkou zmítané Libye.

S libyjskými dodávkami podle IEA nelze počítat do konce letošního roku. Libye dříve těžila zhruba 1,6 milionu barelů ropy denně, byla čtvrtým největším vývozcem ropy v Africe a dvanáctým na světě. Deficit dodávek se do konce května podle IEA vyšplhal už na zhruba 132 milionů barelů.

IEA se rozhodla strategické rezervy ropy uvolnit teprve potřetí ve své historii. Organizace dala začátkem června najevo značnou nevoli, když se členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) neshodli na zvýšení těžby ropy, ačkoliv se to od nich všeobecně očekávalo.

Do cen ropy se ale nepříznivě promítla i statistika ze Spojených států. Podle ní se počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden opět zvýšil, a to víc, než se čekalo. Špatné zprávy navázaly na středeční sdělení americké centrální banky (Fed), která snížila odhad růstu americké ekonomiky na letošní rok.

Zhruba 30 milionů barelů ropy ze svých strategických rezerv uvolní Spojené státy. Ty jsou zdaleka největším spotřebitelem ropy, připadá na ně zhruba pětina celosvětové spotřeby. Členy IEA je 28 vyspělých zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), mezi nimiž je i Česká republika. Ta se na uvolňování zásob podílet nebude.