Rubl kvůli obavám o ruskou ekonomiku dál klesá

Ruský rubl a americký cent

Ruský rubl a americký cent Zdroj: William Neuheisel via Flickr (CC BY 2.0)

Ruský rubl klesl na nejnižší hodnoty v historii. Vůči dolaru oslabil na 73,5 rublu za dolar. Analytici ruské ekonomice letos prorokují pokračování loňské recese. Předběžné údaje ukazují, že loni ruské hospodářství kleslo o 3,7 procenta. Za propad mohou nízké ceny ropy, z jejíhož prodeje ruská ekonomika žije. Má-li být ruský státní rozpočet vyrovnaný, musí stát barel ropy kolem stovky dolarů.

Vládní představitelé ve snaze uklidnit obyvatele naznačili, že se situace stabilizuje. Prezident Vladimir Putin dokonce prohlásil, že to nejhorší má již Rusko za sebou. Toto tvrzení je však v mírném rozporu s prohlášením ministra hospodářství Alexeje Uljukajeva, že se Rusko musí připravit na léta levné ropy. „Vše záleží na ropě, ropě a zase ropě,“ citoval Bloomberg Olega Kuzmina, analytika moskevské pobočky Renaissance Capital.

„Současná krize nemá pevné dno,“ dodal Kuzmin. Barel ropy Brent se včera prodával za 37 dolarů. Ceny černého zlata minulý týden dál stlačilo rozhodnutí Saúdské Arábie nesnižovat produkci navzdory nízkým cenám a oznámeným úsporným opatřením.

Vývoj kurzu dolaru k rubluVývoj kurzu dolaru k rublu | E15

Že krize dopadá nejhůře na běžné Rusy, ukazují nejnovější čísla. Podle vládních údajů v listopadu klesly reálné mzdy meziročně o 9,2 procenta. Jde o první propad reálných mezd od konce devadesátých let minulého století. Podle státní agentury VtsIOM si 39 procent ruských domácností nemůže dovolit koupit dostatek jídla či oblečení.

Klesající ropa dál prohlubuje špatnou situaci rublu. Za poslední rok ruská měna oslabila o 26 procent. Ještě před rokem a půl se za jeden dolar dalo pořídit jen 34 rublů, tedy méně než polovina proti současnému stavu. V roce 1993 byl rubl dokonce silnější než americká měna, když jeden dolar stál jen 0,98 rublu.