Ruské akcie jsou kvůli rublu nejníže za sedm let

zavřeno. Ruská centrální banka odebrala licenci bance
Vněšprombank. Její závazky značně převyšovaly aktiva.

zavřeno. Ruská centrální banka odebrala licenci bance Vněšprombank. Její závazky značně převyšovaly aktiva. Zdroj: Reuters

Sázky na budoucnost ruské ekonomiky vyjdou momentálně investory nejlevněji za posledních sedm let. Zejména kvůli pádu rublu jsou ruské akcie k mání za nejmenší peníz od března roku 2009, kdy na globálních trzích kulminovaly důsledky finanční krize. Od počátku roku propadla moskevská burza v dolarovém vyjádření takřka o osmnáct procent, ruský parket je tak pro globální hráče letos zatím nejhorší akciovou investicí.

Rozhodující příčinou letošního pádu indexu RTS zahrnujícího dolarové ceny padesátky největších ruských firem je rubl. Ruská
měna včera propadla na nové historické minimum vůči dolaru a oproti americké měně už letos ztrácí 14 procent. Důvodem je kolaps cen komodit. „Zejména korelace ruské měny s ropou je až neuvěřitelně těsná,“ uvedl analytik ČSOB Jan Čermák. Ropa už letos zlevnila o čtvrtinu, pád cen dominantního exportního artiklu Ruska se následně přelil i do znehodnocení rublu.

„Znovu se ukazuje, na jak nezdravých základech je tamní ekonomika postavena. Výrazná orientace Ruska na komodity spojená s geopolitickým velikášstvím velmi snižují investorskou důvěru v jeho ekonomiku,“ dodal analytik Consequ Martin Lobotka. O poznání optimističtěji líčí ruskou ekonomiku akciový index MICEX, který burziáni počítají v rublu. Ten od Nového roku přišel jen o sedm procent, tratil tedy méně než většina západoevropských burz.

Ve ztrátách se topí celý svět
Světové akcie měřené indexem MSCI ve středu ztrácely z maxim z loňského května už více než 20 procent, a oficiálně se tak dostaly do fáze medvědího trhu, tedy dlouhodobě klesajícího trendu. Globální index MSCI od počátku roku klesl o více než 11 procent a míří k nejhlubšímu měsíčnímu poklesu od eskalace globální finanční krize v říjnu 2008. Kolem patnácti procent ztrácejí burzy v Číně, Japonsku, ale i v Itálii, Španělsku či Portugalsku. Náladu na trzích režírují ceny ropy jakožto indikátor budoucí kondice světové ekonomiky.

Většímu zájmu zahraničního kapitálu o ruskou burzu zřejmě zabrání obavy z dalšího propadu ruské měny. „Rubl je ve srovnání s cenami ropy stále relativně silný,“ řekl agentuře Bloomberg Vadim Bit-Avragim, obchodník moskevského brokera Kapital Asset Management. Na cenovou láci ruských akcií naopak láká sám šéf moskevské burzy Alexander Afanasjev, a to z řečnického
pultu ve švýcarském Davosu. „Akcie se momentálně obchodují se čtyřiceti- až padesátiprocentní slevou,“ uvedl na zasedání Světového ekonomického fóra.

Vývoj ruského akciového indexu RTSVývoj ruského akciového indexu RTS | Repro E15

Bez zohlednění vývoje měnových kurzů byly ruské akcie šampionem loňského roku. Akcie v indexu MICEX podražily v průměru více než o čtvrtinu. Dolarový index RTS ale o šest procent oslabil.

<html>
<object type=„application/x-shockwave-flash“ data=„http://i.euroinvestor.com/swf/graph/graph100216.swf“ width=„400“ height=„300“><param name=„movie“ value=„http://i.euroinvestor.com/swf/graph/graph100216.swf“ /><param name=„allowscriptaccess“ value=„always“ /><param name=„allowFullScreen“ value=„true“ /><param name=„FlashVars“ value=„InstrumentId=25234265&ViewMode=Daily&DrawType=Mountain&Scale=Linear&Years=5&StartDate=20110124&Currency=RUB&AutoadjustDay=false&AutoadjustIntraDay=false&News=true&Volume=true&Minimap=true&Peergroup=false&Toolbar=true&GridValue=false&GridTime=false&Slider=80&SetupUrl=http%3a%2f%2fwww.euroinvestor.com%2fgraph%2fstockcharts_dynamicsetup.aspx%3fversion%3d2%26config%3dinternationalsmall%26iid%3d_INSTRUMENTID_%26ytl%3d5%26loadnews%3d1%26language%3den&DayUrl=http%3a%2f%2fwww.euroinvestor.com%2fgraph%2fstockchartsdataday.aspx%3fiid%3d_INSTRUMENTID_%26ytl%3d_YEARS_&IntraDayUrl=http%3a%2f%2fwww.euroinvestor.com%2fgraph%2fstockchartsdataintraday.aspx%3fiid%3d_INSTRUMENTID_%26country%3dGB&CurrencyUrl=http%3a%2f%2fwww.euroinvestor.com%2fgraph%2fstockchartscurrency.aspx%3ffrom%3d_FROM_%26to%3d_TO_%26ytl%3d_YEARS_&IntroDot=246&IntroStock=USDRUB&IntroExchange=FXP&LayoutRoundCorners=true&LayoutBorderColor=0xCCCCCC&LayoutTopColor=0xF5F5F5&LayoutBottomColor=0xE0E0E0“ /></object>
<html>