Ruské akcie padají, kvůli Ukrajině zneklidnily i evropské trhy

Moskva

Moskva Zdroj: Vincente Villamon, Flickr, CC BY 2.0

Obavy z vývoje situace po pádu malajsijského letadla na výhodě Ukrajiny poslaly Ruské akcie ke dnu, hlavní index počítaný v domácí měně klesl na dvouměsíční minimum. Trh se obává západního tlaku na Moskvu, který zesílil v emocionální atmosféře po čtvrteční katastrofě malajsijského letadla na východě Ukrajiny, a bojí se nových sankcí proti Rusku. Klesají i západoevropské akcie.

V dolarech kalkulovaný ruský akciový index RTS klesl dnes o 2,8 procenta a od počátku minulého týdne ztrácí deset procent. Index MICEX, který sleduje vývoj cen akcií v rublech, oslabil o 2,6 procenta na minimum od poloviny května a za poslední týden ztrácí kolem sedmi procent.

Ruské akcie si v kategorii mladých trhů světa vedou letos nejhůře. V dolarovém vyjádření ztrácejí od počátku roku 12 procent.

Minulý týden padaly ruské akcie kvůli novým americkým sankcím na řadu předních ruských firem, včetně ropné jedničky Rosněfť. Trh se nyní bojí, že podobné sankce zavede také Evropská unie.

Ruský akciový index MICEX
tradingeconomics.com

Západ Rusko obviňuje, že nepřímo způsobilo sestřelení malajsijského dopravního letadla s 298 lidmi na palubě, a žádá po prezidentu Vladimiru Putinovi, aby přestal podporovat východoukrajinské povstalce proti Kyjevu. Moskva naznačuje, že letoun mohla sestřelit ukrajinská armáda. Británie, Německo a Francie se o víkendu dohodly, že budou připraveny prohloubit evropské sankce vůči Rusku.

Dál výrazně klesaly akcie podniků zasažených novým kolem amerických sankcí. Akcie Rosněfti se propadly o 2,5 procenta, stejným tempem oslabila plynárenská společnost Novatek. Prudce ztrácely také největší ruské banky Sberbank a VTB.

Nervozita ohledně vývoje na Ukrajině zasáhla i západoevropské trhy. Index FTSEurofirst 300 uzavřel obchodování poklesem o 0,5 procenta na 1355,84 bodu. Index největších firem eurozóny Euro STOXX 50 oslabil o 0,9 procenta.