Ruské firmy se kvůli sankcím vrhají na jüan

Čínský jüan (ilustrační foto)

Čínský jüan (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Když se moskevská burza v roce 2010 stala prvním zahraničním trhem, kde bylo povoleno obchodovat s čínským jüanem, budilo to spíše úsměvy. Dnes je situace jiná. Ruské firmy se kvůli západním sankcím obracejí na východ, kde hledají nové příležitosti. Objemy obchodů s čínskou měnou tak na moskevské burze letos rostou několikanásobně.

V srpnu se v Moskvě jüanů prodalo za 749 milionů dolarů. To je meziročně 15krát více a desetkrát tolik co na začátku roku. Ačkoli se jüanů nadále nakoupí a prodá řádově méně než dolarů, rostoucí zájem o čínskou měnu je evidentní. Na konci července dosáhl denní objem obchodů s čínskou měnou 666 milionů jüanů. Ještě loni v létě to bylo 55 milionů a v roce 2010, kdy obchodování v Moskvě začínalo, necelých pět milionů. Od té doby se tak poptávka po jüanu zvedla 120krát.

S tím, jak Evropská unie penalizuje největší ruské banky a obchodní pouta s Čínou se prohlubují, bude podle analytiků nadále růst i hlad ruských podniků po čínských jüanech. Igor Marič, který řídí měnové obchody na moskevské burze, očekává, že denní objem obchodů brzo pokoří hranici miliardy jüanů. „Myslím, že tohoto cíle dosáhneme v horizontu jednoho roku,“ řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Maričův cíl se může naplnit ještě dříve. Podle dostupných informací Rusko zvažuje možnost nechat si od Číny platit za plyn v jüanech. Třicetiletou smlouvu o dodávkách plynu v hodnotě 400 miliard dolarů prezident Vladimir Putin podepsal při své květnové návštěvě Pekingu.

Čína také dělá vše pro to, aby prohloubila hospodářskou spolupráci s Ruskou federací. Vláda v Pekingu souhlasila, že za dodávky, které mají začít proudit v roce 2018, zaplatí část předem, aby pomohla Gazpromu s financováním stavby plynovodu. Čína už je nyní největší obchodní partner Ruska. Vzájemný obchod loni dosáhl 89 miliard dolarů a prezident Putin si dal za cíl pokořit stomiliardovou hranici již příští rok.

Rusko-čínské přátelství bez hranic