Ruští těžaři opouštějí londýnskou burzu, investoři se k nim obrátili zády

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Eurasia Drilling

Tři velké ruské komoditní firmy připravují ústup z londýnské burzy. V porovnání s rokem 2007, kdy byly ceny surovin na svém vrcholu, třicetinásobně klesl objem obchodu s jejich akciemi: na miliardu dolarů ročně (24 miliard korun). Investory podle analytiků odrazuje nejen celkový propad komoditního trhu, ale i specifická situace Ruska, které je pro ně v důsledku sankcí a hospodářského propadu méně atraktivní než jiné rozvíjející se trhy.

Mezi firmy, které se chtějí stáhnout z londýnské City, patří i největší ruská těžařská firma Eurasia Drilling. Ta podle agentury Bloomberg již předložila akcionářům nabídku na odkup jejich podílu.

Stejné záměry naznačila také dozorčí rada producenta potaše Uralkalij poté, když firma v srpnu skoupila většinu volně obchodovaných akcií. Uvedla, že dalším krokem může být právě opuštění londýnského akciového trhu, protože setrvání na něm nepatří mezi „strategické priority“ společnosti. Mít své akcie jen pro sebe chce také těžař zlata Polyus Gold International.

Vývoj akcií společnosti Eurasia DrillingVývoj akcií společnosti Eurasia Drilling | london stock exchangeCena akcií Eurasia Drilling se v Londýně propadla o 60 procent za rok

„Následovat mohou další ruské společnosti s tím, jak postupně opouštějí myšlenku využívat k expanzi zahraniční kapitál. Pro investory současně přestávají být atraktivní suroviny jako takové a cenné papíry z rozvíjejících se trhů,“ uvedl Kirill Čujko z moskevské pobočky finanční skupiny BCS.

„Z pohledu investorů je Rusko obecně méně zajímavé než jiné rozvíjející se trhy,“ dodává analytik Deutsche Bank George Buzhenitsa. V prvním pololetí se hrubý domácí produkt Ruska snížil o 3,4 procenta.

Poslední zhasne. Rusko opouštějí zahraniční firmy i domácí podnikatelé