Saúdská Arábie je připravena zvýšit těžbu ropy. Ceny znovu klesají

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Adam Cohn via Flickr

Světové ceny ropy dnes zpočátku navazovaly na oživení z konce pátečního obchodování, později ale zisky smazaly a severomořská ropa Brent sestoupila zpět k 60 dolarům za barel. Ropný trh podkopalo vyjádření Saúdské Arábie, která naznačila, že je připravena zvýšit těžbu suroviny, pokud by tím mohla získat podíl na trhu.

Brent v 15:15 našeho času oslabil o tři čtvrtě dolaru na 60,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o zhruba dolar na 56,10 dolaru. Ceny ropy ze svých červnových maxim ztrácejí kvůli zvýšené nabídce na trhu a slabé globální poptávce téměř 50 procent.

Saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí v dnešním vydání panarabského listu Al-Haját uvedl, že Saúdská Arábie je připravena zvýšit těžbu v případě, že získá nové zákazníky. V neděli Nuajmí potvrdil, že Rijád těžbu rozhodně nesníží, a dodal, že nynější nízké ceny ropy podpoří světovou poptávku a trh díky tomu nakonec oživí.

Vývoj ropy Brent a WTI

Analytik: OPEC svými prohlášeními sráží trh dolů

„Ceny klesají, protože ministři zemí OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) každý den vystupují s prohlášeními, která srážejí trh dolů,“ řekl agentuře Reuters analytik Olivier Jakob ze švýcarské firmy Petromatrix Oil. „Dennodenně vzkazují, že neudělají nic pro omezení nabídky a že v podstatě chtějí, aby v zájmu snížení těžby v USA ceny raději klesaly,“ dodal Jakob.

Ceny ropy minulý týden klesly čtvrtý týden za sebou, ztráta se ale díky oživení na konci týdne snížila na minimum. Nejnovější vlna ztrát zasáhla trh na konci listopadu, kdy Saúdská Arábie přesvědčila ropný kartel OPEC, aby proti cenovému poklesu nezasáhl omezením své produkce. OPEC tím podle analytiků chce srazit ceny tak nízko, aby to zastavilo prudký nárůst americké těžby z břidlicových ložisek. Analytici ale poukazují na to, že produkce reaguje na pokles cen velmi pomalu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):
BURZA TYP AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent 60,65 61,38
New York - Nymex rr 56,10 57,13