Silná libra snižuje dividendy firem, britské podniky zpomalují růst

Dvacetilibrové bankovky

Dvacetilibrové bankovky Zdroj: Petr Kratochvil, Wikimedia Commons (CC0)

Dividendy vyplácené britskými společnostmi ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly jen o 1,2 procenta na 25,8 miliardy liber. To je nejpomalejší růst za poslední tři roky. Vyplývá to ze zprávy UK Dividend Monitor společnosti Capita.

„Růst dividend začíná po raketovém růstu na počátku roku pokulhávat,“ uvedl ve zprávě Justin Cooper ze společnosti Capita Asset Services.

Za zpomalením je především posilující britská libra. Sedm z patnácti největších firem na londýnské burze totiž reportuje své výsledky v dolarech a to při zpětném převodu na libru sníží skutečnou dividendu. Britská libra posiluje již přes rok a druhé čtvrtletí zakončila na ceně 1,71 dolaru za libru. Během druhého kvartálu posílila o 2,6 procenta a meziročně je dražší o 12,5 procenta.

Vůči české koruně se libra již blíží hranici 35 korun. Dividendový výnos firem z indexu FTSE100 dosáhl 4,1 procenta. Nejštědřejší společností zůstává po druhé čtvrtletí v řadě banka HSBC. Tu následuje British American Tobacco, která na druhém místě vystřídala Royal Dutch Shell. První pětku doplňují farmaceutická GlaxoSmithKline a těžařská BP. Patnáct největších firem na londýnské burze, na které připadá 61 procent z objemu vyplacených dividend, své dividendy ve druhém kvartále snížily o necelé procento.

Vyplácení vyšších dividend společnostmi mimo největší patnáctku, které vyplatily o 4,4 procenta více než o rok dříve, poukazují na to, že menší společnosti více profitují z oživení britské ekonomiky. Ta by měla letos podle posledních odhadů růst o 3,1 procenta, což jí podle předpovědi EY ITEM Clubu katapultuje na pozici nejrychleji rostoucí ekonomiky zemí skupiny G7.