Singer: Euro před rokem 2020 mít nebudeme, Zemanova kritika nesedí

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Česká republika určitě nepřijme euro před rokem 2020. Guvernér České národní banky Miroslav Singer to řekl na akci, kterou dnes uspořádal týdeník Euro. Podle něj je rozhodnutí o vstupu do eurozóny nutné přijmout tři roky předem, přičemž současná vláda tak neučiní. V úvahu tak připadá až kabinet následující, který tak může učinit nejdříve v roce 2017.

Singer zároveň odmítl kritiku prezidenta Miloše Zemana, který bankovní radu obvinil, že k nedávné intervenci proti koruně přistoupila kvůli tomu, aby oddálila přijetí společné evropské měny a posílila tak vlastní moc.

Podle Singera takový argument nedává smysl, protože jeho mandát končí v roce 2016 a většiny členů bankovní rady v roce 2017, tedy dávno před případným rozhodnutím o přijetí eura.

Guvernér ČNB dále uvedl, že kondice české ekonomiky se „dramaticky zlepšuje“. K tomu podle něj přispěly právě intervence ČNB, když odvrátily hrozbu deflace a rozhýbaly domácí poptávku. Česká koruna krátce po Singerových vyjádřeních posílila na své šestitýdenní maximum až na hladinu 27,57 Kč/Eur.

Vývoj meziroční míry růstu HDP

Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí stoupl meziročně o 2,4 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. ČNB však přesto v listopadu snížila svůj odhad dalšího vývoje ekonomiky na 2,5 procenta v letošním i příštím roce. Ještě v předchozí červencové prognóze přitom odhadovala letošní růst HDP na 2,9 procenta a na tři procenta příští rok.

ČNB zároveň dále počítá s udržením měnového kurzu poblíž 27 Kč/Eur, dvouprocentního inflačního cíle a s pokračováním intervenčního režimu do prvního čtvrtletí 2016.

Komentátor týdeníku Euro Pavel Páral a guvernér ČNB Miroslav SingerKomentátor týdeníku Euro Pavel Páral a guvernér ČNB Miroslav Singer | Martin Pinkas, Euro E15Komentátor týdeníku Euro Pavel Páral a guvernér ČNB Miroslav Singer