Soros připravil Ackmana o 300 milionů dolarů

Herbalife

Herbalife Zdroj: profimedia.cz

Souboj fondových titánů Carla Icahna a Billa Ackmana o akcie Herbalifu prozatím rozsoudil George Soros. Americký miliardář a filantrop maďarského původu koupil v americkém výrobci potravinových doplňků Herbalife významný podíl a poslal jeho akcie na nejvyšší úroveň od května loňského roku.

Podle finanční televize CNBC je Herbalife aktuálně třetí největší investicí v Sorosově portfoliu. Finančník tak svým nákupem zpochybnil Ackmanovo někdejší tvrzení, podle něhož je obchodní model Herbalife pouhou pyramidovou hrou. Mluvčí společnosti Herbalife se ke zprávám o Sorosově vstupu do firmy nechtěl vyjadřovat.

Akcie Herbalifu se letos ocitly v hlavní roli mediálně vděčné bitvy mezi zakladatelem hedgeového fondu Pershing Williamem Ackmanem a miliardářem Carlem Icahnem. Zatímco Ackman investoval miliardu dolarů do spekulací na pokles akcií Herbalifu, Icahn firmě věří a ještě na jaře patřil s 16procentním podílem k největším akcionářům firmy. Raketový růst ceny akcií po oznámení Sorosova nákupu připravil Ackmanův fond podle Reuters již o 300 milionů dolarů, tedy třetinu jeho investice.

Soros svým nákupem hodlá vstoupit do stejných vod jako svého času šéf fondu Third Point Daniel Loeb. Vhodným načasováním své investice vydělal na akciích Herbalifu stovky milionů dolarů a prodejem svého podílu srazil počátkem roku kontroverzní akcii na bezmála tříleté minimum.