Soros sází na zlato, investoři se kvůli stimulům bojí inflace

Zlaté cihly

Zlaté cihly Zdroj: profimedia.cz

Slavný americký investor George Soros věří zlatu. Jeho Soros Fund Management podle údajů americké komise pro cenné papíry zvýšil ve třetím čtvrtletí investici do zlatého fondu SPDR Gold Trust o 49 procent na 219 milionů dolarů. Cena zlata má podle většiny analytiků příští rok růst kvůli plánovaným stimulům centrálním bank.

Růst zlata v posledních 12 letech je nejdelší za posledních devět dekád. Pokračovat má podle většinového názoru investorů i příští rok. Svou pozici na zlatě posilují i proslulí investoři - třeba John Paulson a právě George Soros. Jeho investice ve zlatě jsou v současnosti na nejvyšší hodnotě v historii.

Na zlato sází stále více investorů. Analytici podle průzkumu serveru Bloomberg v průměru odhadují, že se cena zlata příští rok vyhoupne na 1925 dolarů za trojskou unci. V současnosti se cenný kov prodává za 1732 dolarů za unci.

Vývoj ceny zlata za posledních 5 let

Vývoj ceny zlata za posledních 5 letVývoj ceny zlata za posledních 5 let | vrba@mf.cz

Poptávku po zlatu zvyšují plány centrálních bank od Evropy až po Čínu stimulovat svými zásahy ekonomický růst. To ovšem vyvolává obavy z inflace a devalvace měn.

Obavy jsou také o to, jestli se Spojeným státům podaří vyhnout tvrdému pádu z „fiskálního útesu“. Hrozí kombinace vyšších daní a automatických rozpočtových škrtů. Ta by nastala, pokud republikáni s demokraty nenajdou shodu o podobě daňové zátěže a rozpočtových úspor.

Přes burzovně obchodované fondy už investoři letos nakoupili 267 tun zlata. Objem zlata v trezorech fondů se zvýšil na rekordních 2604 tun v hodnotě 144 miliard dolarů.