Spekulanti opět chtěli prolomit kurz 27 korun za euro, ČNB závazek drží

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž 27 korun za euro. Zároveň rada nechala úrokové sazby na historických minimech. Podle analytika Home Credit Michala Kozuba by zasedání bankovní rady mělo alespoň dočasně uklidnit trh, který má tendence testovat pevnost stanoveného závazku

Bankovní rada zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 korun za euro“. Guvernér ČNB Miroslav Singer potvrdil, že režim devizových intervencí neskončí dříve než ve druhé polovině roku 2016.

Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Dnes přitom podle analytika Home Credit Michala Kozuba přinesly mnohem větší vzrušení snahy spekulantů prolomit hranici 27 korun za euro. „Dnešní zasedání by mělo na chvíli uklidnit trh, který tuto hodnotu přestane testovat,“ uvedl.

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

Koruna se v posledních dnech pohybuje blízko hranice 27 korun za euro. ČNB na dotazy, zda intervenuje na mezibankovním devizovém trhu, standardně neodpovídá. Pouze před několika dny sama uvedla, že v pátek 17. července na trhu poprvé od listopadu 2013 byla aktivní.

Podle výpočtů hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera centrální banka v červenci provedla na devizovém trhu intervence za zhruba 20 miliard korun. Hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členka bankovní rady Eva Zamrazilová se ve středu na setkání s novináři s tímto výpočtem ztotožnila. Dnešního zasedání se zúčastnilo všech sedm členů rady.