Spojení Deutsche Börse a NYSE Euronext dostalo zelenou

burza

burza Zdroj: reuters

Akcionáři německé burzovní společnosti Deutsche Börse schválili fúzi s rivalem NYSE Euronext. Oznámila to dnes firma. Spojením podniků vznikne největší burzovní operátor na světě. Akcionáři NYSE Euronext transakci odsouhlasili již minulý týden.

Transakce oceňuje firmu NYSE Euronext na téměř deset miliard dolarů (přes 170 miliard korun). Oba podniky fúzi prezentují jako sloučení rovných. Deutsche Börse ale bude mít ve správní radě deset křesel ze 17, takže bude sloučený podnik ovládat. Němci budou držet zhruba 60 procent akcií sloučeného podniku.

Transakci však ještě čeká přezkum ze strany regulačních úřadů, například Evropské komise. „Bude to opravdu důkladné přezkoumání,“ uvedl analytik Alex Kramm ze společnosti UBS.NYSE Euronext vznikla v dubnu 2007 propojením newyorské burzy NYSE s panevropským provozovatelem akciových trhů Euronext. NYSE Euronext tak vedle akciové burzy v New Yorku provozuje trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži.

Deutsche Börse provozuje frankfurtskou akciovou burzu a derivátovou burzu Eurex.Pro spojení s NYSE Euronext se podle předběžných výsledků vyslovilo více než 80 procent akcionářů Deutsche Börse. Konečné výsledky budou zveřejněny v pátek. „Je to důležité pro budoucí dohody (o fúzích),“ řekl ke schválení transakce analytik Richard Repetto ze společnosti Sandler O'Neill. „Konsolidace světových burz čelí určitým problémům. Kdyby tato fúze u akcionářů neprošla, tak by se globální konsolidace se skřípotem zastavila,“ dodal.

Plánu na spojení se nedávno vzdali provozovatel torontské burzy TMX Group a jeho londýnský rival London Stock Exchange (LSE). Ukázalo se, že plánovaná transakce v hodnotě 3,6 miliardy kanadských dolarů (65 miliard Kč) by nezískala dostatečnou podporu ze strany akcionářů.