Srpnová burza nenabídla nákupní tipy. Růst mají Pivovary Lobkowicz

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Na pražské burze není co kupovat. Alespoň tak praví tucet srpnových investičních doporučení na adresu domácích akciových titulů.

Z českých i zahraničních expertních adres během druhého prázdninového měsíce nezazněl ani jeden nákupní tip na některou z položek domácího burzovního menu. I tak se prý v Praze do roka a do dne nějaká ta koruna vydělat dá. Vesměs ovšem na okrajových emisích a s tím, že investor podstoupí pořádnou porci rizika.

Optimismus expertů patří na pražské burze už tradičně zejména emisím, které se na parketu sotva stihly ohřát. Výjimkou nejsou ani Pivovary Lobkowicz. Čeští brokeři soupeří o co nejvyšší cíl, srpnovým produktem tohoto klání je čerstvý „target“ z dílen České spořitelny s příslibem 13procentního ročního růstu. „Akcie jsou dobrou sázkou na odklon českých pivařů od velkých značek a na cíl společnosti navýšit export,“ uvádí analytik spořitelny Petr Bártek.

Vybraná investiční doporučení vydaná v srpnuVybraná investiční doporučení vydaná v srpnu | e15

Opatrný aplaus zaznívá z analytických řad i na adresu rakouské pojišťovny VIG, tím je však špetka dobrých zpráv vyčerpána. Z nepoměrně většího soudku potenciálních pastí na úspory zaujímá čestnou pozici těžařská NWR. Akcie prý může propadnout i na 25 haléřů, vůči aktuální ceně by tak propadla o 90 procent.

„Ze střednědobého pohledu považujeme aktuální tržní cenu za iracionálně vysokou,“ vzkazuje Tomáš Sýkora z Patria Directu. Soupiska doporučení pro NWR nabídne investorům pohled výhradně na prodejní tipy.

Svou výsledovkou odborníky neoslnil ani ČEZ. Brokeři sice na cílových cenách přihodili pár desetikorun, přesto prý budou energetické akcie za rok k mání levněji. V průměru dostal ČEZ po pololetních výsledcích do vínku varování před šestiprocentní ztrátou. Největším pesimistou zůstává Citi, podle zámořské dílny akcie v příštích dvanácti měsících ztratí přes osm procent.

Poslední šance naskočit
Dnes je poslední den, kdy investoři mohou nakoupit akcie NWR s právem účastnit se programu navýšení kapitálu v objemu 118 milionů eur. Úpis proběhne v období od 10. od 29. září a v jeho rámci získají dosavadní podílníci právo na každou starou akcii získat až 19 nových. Ty budou vydány po 65 haléřích za kus, k této ceně by se měla začít cena akcií NWR od zítřka přibližovat. Nové akcie, o které neprojeví zájem stávající investoři, budou nabídnuty věřitelům těžaře. S vydanými akciemi NWR se začne na burze obchodovat 30. září.