Švýcarská centrální banka znovu cvičí s frankem. Tentokrát opačně

Švýcarsko, frank

Švýcarsko, frank Zdroj: profimedia.cz

Švýcarský frank je proti euru nejlevnější od poloviny ledna, kdy tamní centrální bankéři uvolnili měnu a zbavili ji závislosti na vývoji společné evropské měny. Trhy spekulují, že v pozadí jsou devizové intervence švýcarské centrální banky (SNB). Tentokrát ale v opačném směru než před měsícem a s cílem srazit hodnotu franku.

Euro proti švýcarskému franku posílilo během dne více jak o procento. „Domnívám se, že za oslabením franku stojí intervence SNB,“ uvedl pro agenturu Reuters analytik ženevské firmy Swissquote Peter Rosenstreich.

Intervence za účelem oslabení franku přitom guvernér SNB připustil už během minulého týdne, že banka je v případě potřeby připravena udělat krok opačným směrem než v lednu. Během víkendu pak švýcarský list Schweiz am Sonntag uvedl, že neoficiálním záměrem SNB je cílovat měnu v pásmu 1,05 až 1,1 franku za euro.

Kurz EUR/CHF za poslední 3 měsíce:Graf 5. 2. 2015.Graf 5. 2. 2015. | vagaday@mf.cz

Švýcaři do poloviny ledna prosazovali politiku bránící poklesu kurzu eura vůči franku pod úroveň 1,20. Relativně otevřená ekonomika si tak hlídala cenovou konkurenceschopnost svého vývozu do eurozóny. Zásah centrální banky však kurz franku prakticky srovnal s eurem, čímž švýcarské zboží na evropských trzích podražilo zhruba o 13 procent.

Uvolnění švýcarského franku v lednu zvýšilo pravděpodobnost spuštění kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky (ECB). Dalo se totiž očekávat, že euro by po spuštění programu dále oslabilo a pro Švýcarsko by se politika vazby franku na evropskou měnu stala těžko udržitelnou.