Těžit méně ropy? Nelogické, tvrdí Írán a chystá další zvýšení produkce

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Zmrazit těžbu ropy na lednové úrovni a připojit se k plánu Ruska a Saúdské Arábie je pro Írán nelogické. Řekl to zástupce Íránu při Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mahdí Asálí. Země bude svou produkci naopak dál zvyšovat, dokud nedosáhne úrovně těžby před zavedením mezinárodních sankcí, citovala jej íránská média. Teherán tak podle analytiků ukazuje, že zajistit reálné omezení těžby ropy bude v praxi velmi obtížné.

„Podporujeme rozhodnutí členských a nečlenských zemí OPEC ohraničit těžbu ropy s cílem stabilizovat trh a ceny,“ uvedl íránský ministr pro ropný průmysl Bížan Námdar Zangáne po dvouhodinovém setkání se svými protějšky z Iráku, Venezuely a Kataru. Neupřesnil však, zda samotný Írán těžbu ropy zmrazí, nebo bude pokračovat v jejím zvyšování. Světové ceny ropy nicméně na jeho prohlášení reagovaly růstem.

Ministři Ruska a Saúdské Arábie, což jsou největší světoví vývozci ropy, a dále Venezuely a Kataru na úrovních z letošního ledna. Omezení těžby má pomoci snížit nadměrné dodávky ropy a vyrovnat nabídku s poptávkou. Čtveřice ovšem požaduje, aby totéž učinili i další významní producenti.

Mezi hlavní překážky realizace dohody tak patří právě plány Íránu na obnovení dodávek ropy na úroveň z doby před zavedením mezinárodních sankcí. „Žádat Írán, aby zmrazil těžbu ropy, je nelogické… když Írán podléhal sankcím, některé země vlastní těžbu zvyšovaly a způsobily propad cen ropy,“ řekl podle agentury Reuters Asálí. „Jak mohou očekávat, že Írán teď bude spolupracovat?“

Írán se v lednu zbavil hospodářských sankcí, které na něj kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu před lety uvalily Spojené státy a Evropská unie. Zrušení sankcí mu kromě jiného umožňuje prodávat neomezeně svou ropu na světových trzích. Tam je ale teď ropy nadbytek. Například analytici společnosti FGE odhadli převis nabídky nad poptávkou pro tento rok na 600 tisíc barelů denně.

Írán v roce 2012 vyvážel zhruba 2,5 milionu barelů ropy denně. Sankce tento objem snížily na zhruba 1,1 milionu barelů. Propočty agentury Reuters ze začátku letošního roku ukázaly, že prosincová těžba v Íránu činila zhruba 2,9 milionu barelů denně. Írán dal již několikrát na srozuměnou, že bude těžbu zvyšovat, dokud se nedostane na úroveň produkce před sankcemi.

Dosažení globální dohody - první takové od roku 2001 - navíc komplikuje fakt, že těžba v Rusku i v Saúdské Arábii nemá daleko k rekordu. Podle zdrojů Reuters by ale Íránu mohly být nabídnuty zvláštní podmínky.

Ceny ropy na světových trzích se dnes nejprve zvyšovaly, po zprávě o neochotě Íránu připojit se k dohodě významných producentů se ale vydaly dolů. Severomořská ropa Brent se krátce před 10:00 SEČ prodávala za zhruba 32 dolarů a ztrácela kolem 0,4 procenta.