Trhy zpevňují díky plánům na restart ekonomiky a slibnému vývoji kolem léku na Covid-19

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Pražská burza
Německá burza
Německá burza
4
Fotogalerie

Pražský parket během týdne zpevnil, růstu z předchozího týdne ale nedosáhl. Výrazně posílily také evropské a americké akcie. K růstu jim pomohl slibný vývoj kolem léku na Covid-19 i plány USA na postupné otevírání americké ekonomiky, dosud paralyzované šířením koronaviru. 

„Uplynulý týden se nesl ve znamení dalšího vývoje kolem pandemie Covid-19, výsledků jednání zemí těžících ropu a výsledkové sezony v USA. Především lepšící se informace o vývoji pandemie a další podpůrné kroky hospodářské politiky posunuly akciové indexy výše“, uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Konkrétně americký index S&P 500 poskočil o 2,68 procenta. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zase přidala 0,5 procenta. 

Index PX během týdne stoupl o 1,3 procenta na 851,4 bodu. O týden dříve ale akcie posílily o 8,5 procenta. Největší nárůst zaznamenaly akcie výrobce antivirových programů Avast, které přidaly 13 procent na 139 korun za akcii. Společnost zveřejnila dobrá vybraná čísla za první čtvrtletí a potvrdila svůj dřívější výhled.

Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Moneta s propadem o 8,6 procenta na 52,40 koruny. Moneta oznámila průběžnou situaci kolem odkladů splátek v rámci svého úvěrového portfolia, kterou umožňují současná mimořádná opatření vztahující se ke krokům spojeným s Covid-19.

Páteční seanci zakončil v zisku i panevropský akciový index STOXX 600, který si připsal 2,63 procenta na 333,47 bodu. Za celý týden si tak připsal půl procenta a zaznamenal druhý týdenní nárůst za sebou.

Analytici upozorňují, že k optimismu hodně přispívá přesvědčení, že v nejvíce zasažených částech Evropy už pandemie zřejmě kulminuje. „Trh má pravdu, když říká, že to nejhorší z hlediska koronaviru je za námi. Chybně ale předpokládá, že teď už to bude přímá cesta zpět k normálu,“ řekl podle agentury Reuters šéf strategie ve společnosti TS Lombard Andrea Cicione.

Hlavní index londýnské akciové burzy FTSE 100 zakončil páteční obchodování se ziskem 2,82 procenta na 5786,96 bodu a index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem vzrostl o 3,15 procenta na 10 625,78 bodu. Francouzský CAC 40 vzrostů o 3,42 procenta na 4499,01 bodu.

Vzpruhou pro trh byla také zpráva, že experimentální přípravek remdesivir od americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences vykazuje velmi slibné výsledky při léčbě pacientů s vážným průběhem nemoci Covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. 

Americké akcie v závěru týdne zase výrazně posílily díky plánům prezidenta Donalda Trumpa na opětovné nastartování ekonomiky Spojených států. Dow Jonesův index zahrnující akcie třiceti předních amerických podniků si připsal 2,99 procenta a obchodování zakončil na 24 242,49 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 2,68 procenta na 2874,56 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,38 procenta na 8650,14 bodu.

Investoři budou nadále sledovat dění kolem pandemie Covid-19, vývoj cen ropy a výsledkovou sezonu za první kvartál. „Domníváme se, že v pozitivním scénáři by epidemiologicky již pandemie mohla být za svým vrcholem. V nejbližších dnech a týdnech nás však budou dohánět reálná data z ekonomiky, která zřejmě nebudou příznivá. Avšak s tímto by trh již měl kalkulovat. Celkově bychom očekávali přetrvávající opatrnost a rozkolísaný vývoj,“ uzavřel analytik Vaníček.