Koronavirus v Česku v grafech a mapách: šíření nemoci zpomaluje. Prozatím

Koronavirus v číslech

Koronavirus v číslech Zdroj: VTM Živě

Koronavirus v číslech
Koronavirus v číslech
Koronavirus v číslech
Koronavirus v číslech
Koronavirus v číslech
14
Fotogalerie

Denní přírůstek nakažených koronavirem se v Česku stále drží na nižších úrovních než před Velikonocemi. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) však spolu s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou v průběhu svátků varoval, že dosud optimistické směřování křivky infikovaných může ovlivnit neukázněné chování lidí. To by se do statistik začalo promítat až s odstupem.

Vizualizace, které má E15.cz k dispozici prostřednictvím portálu VTM, využívají data vědeckého centra Univerzity Johnse Hopkinse, pro české grafy ještě oficiální údaje ministerstva zdravotnictví, České správy sociálního zabezpečení a Krajských hygienických stanic.

Koronavirus v Česku: Mapy podle krajů a okresů

V grafu je počet známých nakažených v jednotlivých krajích České republiky. Popisky uvádějí absolutní počty nakažených, podbarvení krajů odpovídá přepočtu na počet obyvatel jednotlivých krajů.  Koronavirus v číslechKoronavirus v číslech|VTM Živě

Krajské hygienické stanice navíc zveřejňují počet osob s prokázanou nemocí COVID-19 po okresech. Tato čísla jsou trochu nižší než běžně udávaná, jsou to nálezy po provedené verifikaci, která nějakou dobu trvá. 

Co s nepřehledným exponenciálním růstem

Počet nakažených COVID-19 se obvykle zvyšuje exponenciálně – násobením, ne přičítáním. Lidský mozek ale není na tento typ rozvoje úplně zvyklý. Je obtížné poznat, jestli šíření pokračuje stejným tempem, nebo třeba už zpomaluje. Tento problém umí dobře řešit grafy s logaritmickými osami.

Dokážou totiž exponenciální vývoj zobrazit ve srozumitelné podobě – jako přímku. U logaritmických os je mezi hodnotami 1–10 stejná vzdálenost jako mezi 10–100, 100–1000 atd. Koronavirus v číslechKoronavirus v číslech|VTM Živě

Černé body jsou jednotlivé dny od prvního výskytu nemoci v Česku. Na logaritmickou osu X vynášíme celkový počet známých nakažených, na logaritmickou osu Y přírůstek od minulého dne. Jednotlivými body je proložena červená křivka, která ukazuje trend, šedý pruh vyjadřuje její interval spolehlivosti 95 %.

Důležité jsou šikmé tečkované čáry. Je to pomocná mřížka, podle které poznáte rychlost šíření nákazy.

Horní čára vyjadřuje 50% denní nárůst, pod ní následují hranice 40 %, 30 %, 20 % až spodní čára 10% růst počtu nakažených za den. Jak je boj s COVID-19 úspěšný, poznáme podle směru konce červené křivky. Když se bude stáčet dolů, vyhráváme. 

V jakých státech EU se situace vyvíjí nejhůře, které české okresy jsou nejvíce zasaženy nákazou a jak vypadá přepočet mrtvých na milion obyvatel? Tyto a jiné údaje zjistíte z dalších grafů v galerii:

Dění kolem koronaviru sledujte v online přenosu: