Remdesivir zabírá proti koronaviru, ukázaly testy. Akcie Gileadu vylétly vzhůru

Testování léku Remdesivir

Testování léku Remdesivir Zdroj: ČTK

Testování léku Remdesivir
Sídlo Gilead Sciences
3
Fotogalerie

Experimentální preparát Remdesivir, který vyvíjí americká společnost Gilead Sciences, výrazně zlepšuje stav pacientů s nemocí Covid-19, ukázaly klinické testy Chicagské univerzity. Akcie Gileadu na zprávu během obchodování po uzavření burzy reagovaly růstem až o 16 procent.

Většině pacientů, kterým byl lék podán, se „výrazně snížila horečka a zlepšily respirační potíže“ a mohli být z nemocnice propuštěni do týdne od podání první dávky léku. Vyplývá to ze záznamu vědecké videokonference o výsledcích léčby, který má k dispozici zdravotnický server STAT News.

Gilead nadšení trhu chladí. „Neoficiální zprávy, jakkoliv povzbudivé, nedisponují statistickou silou nezbytnou k tomu, abychom prokázali, že remdesivir je jako lék na Covid-19 bezpečný a účinný,“ uvedla společnost.

Univerzitní nemocnice do testů zařadila 125 pacientů nakažených koronavirem SARS-CoV-2, 113 z nich mělo vážný průběh nemoci. „Nejlepší zprávou je, že většina našich pacientů by již propuštěna z nemocnice, což je skvělé. Pouze dva pacienti zemřeli,“ uvedla během videokonference Kathleen Mullaneová, specialista na infekční nemoci Chicagské univerzity.

Gilead chce během testování lék podat čtyřem tisícům pacientů. Oficiálně by výsledky testování na pacientech s vážným průběhem nemoci Covid-19 měly být oznámeny ještě během dubna. Data z testů na pacientech s mírným průběhem onemocnění se očekávají v květnu.

Lék Remdesivir dostal i taxikář nakažený Covid-19, který byl hospitalován v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Nacházel se ve velmi kritickém stavu, ale po podání léku se jeho stav natolik zlepšil, že je od konce března odpojený od mimotělního oběhu. V nemocnici stále zůstává. „Jeho zdravotní stav je uspokojivý, řekl bych optimální k tomu, čeho jsme mohli dosáhnout,“ uvedl pro Blesk.cz Martin Balík, vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN.

Gilead Sciences a Češi
  • Založena byla v roce 1987 v Kalifornii. Zaměřuje se převážně na vývoj antivirotik užívaných v boji s HIV a AIDS, v léčbě chřipky či hepatitidy typu B.
  • Úzce spolupracovala s českým chemikem Antonínem Holým, který zemřel v roce 2012. Patenty na Holého léky firma koupila už v roce 1990.
  • Stále spolupracuje s Ústavem organické chemie a biochemie, který Holý vedl. Ústav od Gilead Sciences inkasuje skoro dvě miliardy korun na licenčních poplatcích.
  • Viceprezidentem Gilead Sciences pro virologii je Čech Tomáš Cihlář, jeho tým vyvíjí lék Remdesivir.