Krypto-graf týdne: Utrácejí Američané vládní šeky za bitcoin? Kryptoměna posílila

Bitcoinová peněženka

Bitcoinová peněženka Zdroj: Michaela Szkanderová

Vývoj obchodů na Coinbase
2
Fotogalerie

Pokud vám vláda rozdá peníze, nakupujte bitcoin, zlato nebo stříbro. Tohle radil autor knihy Bohatý táta, chudý táta Robert Kiyosaki všem příjemcům státních záchranných balíčků. Řadě Američanů přišly tento týden šeky na 1200 dolarů a propagátoři kryptoměn spekulují, jak moc se Kiyosakiho radou řídí.

„Kupujte zlato, stříbro či bitcoin. Dolar umírá,“ tweetoval nedávno známý autor knih s tematikou finanční gramotnosti. Komunita podporovatelů virtuálních měn mimo jiné i proto dlouho spekuluje, za co všechno utratí obyvatelé Spojených států jednorázově vyplacených 1200 dolarů, které jim mají pomoci lépe zvládat krizi způsobenou koronavirovou pandemií.

Zajímavý přispěvek do debaty v pátek vnesl Brian Armstrong, šéf jedné z největších kryptoměnových burz na světě Coinbase. Vývoj obchodů na CoinbaseVývoj obchodů na Coinbase|Coinbase

Prostřednictvím grafu sdělil, že počet vkladů a nákupů v přesné hodnotě 1200 dolarů tento týden náhle několikanásobně vzrostl. To by se časově překrývalo s obdobím, kdy Američanům začala chodit stejná suma od vlády. Z hlediska denního objemu obchodování však i takový náhlý příliv nákupů za 1200 dolarů představuje přinejlepším jen 0,4 procenta sumy, za kterou majitelé účtů na Coinbase denně virtuální mince nakoupí.

Další překrývající se událostí je nicméně nárůst ceny bitcoinu. Ten v průběhu týdne spadl až na 6450 dolarů, v jeho závěru se však dostal až nad sedm tisíc dolarů za virtuální minci. Zavedená poučka avšak varuje, že korelace neznamená kauzalitu.

Pro řadu stávajících majitelů bitcoinu je však jeho dokup logickou volbou. Zdůvodňují to i s odkazem na pomoc bližním.

„Když nakupujete bitcoin během propadu jeho ceny, obvykle jej prodávají obyčejní lidé, ne instituce. Spoluobčanům, kteří zrovna potřebují hotovost, ji tak poskytnu výměnou za trochu jejich bitcoinu. Je to win-win situace,“ popisuje pro server Decrypt Nate Talbot z organizace Detroit Blockchain Center.

Aktuální cena bitcoinu:

Tisknutí a rozdávání peněz jako vládní opatření na pomoc ekonomikám v neposlední řadě oživuje příběh o bitcoinu coby úložišti hodnoty. Na rozdíl od standardní měny, jejíž zásoba je teoreticky neomezená, existuje nejrozšířenějších virtuálních mincí jen limitované množství.

Taková argumentace ale před měsícem tvrdě narazila, když hodnota kryptoměn odepsala během dvou dnů padesát procent. Prudce dolů tehdy zamířila společně se zavedenými finančními trhy. Jasně se tak ukázalo, že vůči ekonomickým turbulencím nejsou bitcoin a spol. imunní.