V JAR našli vzácný diamant, může být nejcennější na světě

Vzácný modrý diamant z jihoafrického dolu Cullinan firmy Petra Diamonds

Vzácný modrý diamant z jihoafrického dolu Cullinan firmy Petra Diamonds Zdroj: Petra Diamonds

Těžební společnost Petra Diamonds našla ve svém jihoafrickém dole vzácný modrý diamant, který označuje za jedinečný. Nerost váží 122,52 karátu a podle analytiků by se mohl stát nejcennějším nebroušeným diamantem, jaký byl kdy vůbec nalezen. Jeho cena totiž může překonat dosud nejdražší diamant, který se prodal za víc než 35 milionů dolarů.

Firma vzácný nerost našla ve slavném jihoafrickém diamantovém dole Cullinan. Z něj pocházel i modrý diamant o váze 29,6 karátu, který firma před několika měsíci prodala za více než 25 milionů dolarů (přes půl miliardy korun).

Hodnotu nejnovějšího nálezu nyní určí experti. Společnost pak bude hledat optimální cestu, jak vzácný nález umístit na trh. Určitě ho ale neprodá před koncem svého finančního roku, tedy před 30. červnem. „Jedinečnost modrého diamantu této velikosti z něj činí opravdu významný nález,“ uvedla Petra Diamonds.

Podle analytika Martina Pottse ze společnosti finnCap byla nejvyšší cena za nevybroušený diamant dosud zaplacena v únoru 2010. Činila 35,3 milionu dolarů (716 milionů Kč) a bylo to za bílý kámen s 507 karáty. I ten pocházel ze slavného diamantového dolu Cullinan.

„Domníváme se, že tento kámen by rekord mohl překonat,“ řekl Potts o nově nalezeném nerostu, jehož modré zabarvení způsobují stopové příměsi boru.

Vzácný modrý diamant z jihoafrického dolu Cullinan firmy Petra DiamondsVzácný modrý diamant z jihoafrického dolu Cullinan firmy Petra Diamonds | Petra DiamondsVzácný modrý diamant z jihoafrického dolu Cullinan (foto: Petra Diamonds).

Modré diamanty jsou nejvzácnější hned za červenými a jihoafrický důl Cullinan je jejich hlavním nalezištěm na světě. Z dolu nedaleko Pretorie pochází také největší hrubý diamant světa - Cullinan, který se našel v roce 1905. Váha původního kamene byla 3106 karátů. Po opracování byl rozdělen na několik menších kamenů, které nyní zdobí anglické korunovační klenoty.

Společnost Petra Diamonds slavný důl získala v roce 2008. Akcie firmy po oznámení nálezu vzrostly o téměř sedm procent, a dostaly se tak na roční maximum.