V nejisté době vítězí mix investic starý 30 let

Už téměř tři dekády věří fond Permanent portfolio Michaela Cuggina stejnému investičnímu mixu – kombinaci zlata, stříbra, švýcarského franku, akcií a dluhopisů. Tato stálost se mu nyní bohatě vyplácí. Zatímco na počátku tisíciletí spravoval fond aktiva za 52 milionů dolarů, dnes, po deseti letech, se suma vyšplhala na 15,6 miliardy dolarů.

Permanent portfolio vykázalo za posledních pět let průměrný zisk 10,5 procenta ročně a umístilo se tak v čele žebříčku 2153 fondů, které seřadila chicagská Morningstar. Před tímto hvězdným obdobím se přitom fond dlouhé roky trápil. Cuggino ale portfoliu nepřestal věřit ani v době, kdy se investoři honili za rychle rostoucími akciemi a dluhopisy. Investiční mix fondu je podle něj nadčasový, sestavený s cílem ochránit vkladatele před inflací a recesí. Fond drží pětinu investic ve zlatě, desetinu ve švýcarském franku a švýcarských vládních dluhopisech, pět procent ve stříbře, 35 procent v dluhopisech a 30 procent v akciích převážně amerických společností.

Investoři, kteří se portfolia budou držet, se podle Cugina mohou vyvarovat ztrát v obdobích, jako byla sedmdesátá léta minulého století, kdy inflace a rozhodnutí americké vlády opustit zlatý standard znemožnilo vydělávat peníze tradiční kombinací akcií a dluhopisů.

„Období ne nepodobné sedmdesátým letům zažíváme i nyní,“ vysvětluje pro Bloomberg analytička společnosti Morningstar Janet Yangová. „Tento fond byl prostě ve správnou chvíli na správném místě,“ dodala Yangová, která upozorňuje, že celý příběh je o mixu portfolia, a pokud zlato, stříbro a švýcarský frank brzy spadnou z rekordních hodnot, může sláva Cugginova fondu rychle pohasnout.