Vedení Unipetrolu navrhlo vyplatit dividendu 5,52 koruny na akcii

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím
čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetím čtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období Zdroj: ctk

Představenstvo petrochemické společnosti Unipetrol navrhlo za loňský rok vyplatit dividendu 5,52 koruny na akcii. Dát na ni chce víc než miliardu korun. Dalších 1,14 miliardy korun chce společnost převést do nerozděleného zisku minulých let. Unipetrol to dnes uvedl na svém webu. Dividendu firma naposledy vyplatila za rok 2007.

„Návrh představenstva bude předložen k přezkoumání dozorčí radě společnosti a valné hromadě společnosti Unipetrol, která o návrhu učiní konečné rozhodnutí,“ uvedla firma. Petrochemický holding Unipetrol se v loňském roce přehoupl do rekordního čistého zisku 7,036 miliardy Kč z předloňské ztráty 556 milionů korun.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera navrhovaná výše dividendy představuje výnos necelá tři procenta vzhledem k aktuální ceně akcií firmy. „Což je ve srovnání se sektorem podprůměr,“ dodal.

Oznámení představenstva naplnilo obavy finanční skupiny J&T, která spolu s dalšími menšinovými akcionáři vlastní 21 procent akcií Unipetrolu přes společnost Paulinino Ltd, napsal server IHNED.cz. „Budeme požadovat výplatu dividendy ve výši 12 korun za akcii jako zcela minimální. Ani dvojnásobná částka by stabilitu společnosti nijak neohrozila,“ uvedl podle serveru v lednu Pavel Muchna, který Paulinino zastupuje.