Warren Buffett znovu tratil na IBM. Tentokrát 15 miliard

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: ctk

Investiční mág Warren Buffett pokračuje ve sčítání ztrát z jedné ze svých klíčových investic. Radost mu nedělá někdejší velký pojem technologického světa, počítačová IBM. Poté, co dnes firma oznámila prudký propad tržeb i zisků, propadly její akcie na Wall Street o šest procent.

Buffett je spolu s bezmála 80 miliony akcií v portfoliu své Berkshire Hathaway největším podílníkem firmy, zklamání IBM tak z jeho majetku ukrojilo během několika minut kolem 650 miliónů dolarů, v přepočtu tedy kolem 15 miliard korun.

Investory nejvíce zklamal ziskový výhled společnosti, IBM totiž letos předpokládá zhruba o sedm procent nižší čísla, než se kterými počítal trh doposud. Hlavní příčinou špatných výsledků byl a bude podle firmy silný dolar. IBM totiž většinu peněz vydělává na zámořských trzích, po přepočtu do silného dolaru, v němž účtuje, však vypadají výsledky podstatně hůře.

Pro Buffetta nejde o první zklamání z tohoto titulu. IBM šokovala investory přesně před rokem. Poté, co tehdy šéfové technologického obra ohlásili slabé zisky, ztráty z dříve slibné výroby čipů a ne zrovna oslnivé vyhlídky, odměnili je investoři masivním výprodejem akcií, který srazil hodnotu firmy o takřka 12 miliard dolarů, z toho jedna miliarda připadala právě na Buffettův podíl ve firmě.

IBM nezažívá dvakrát úspěšné období, což odráží i fakt, že jeho akcie jsou nyní nejlevnější za posledních pět let. Poslední léta jsou na Buffettovy přešlapy poměrně bohatá. Jako tragická se loni ukázala jeho investice do britského řetězce Tesco, ztrátová je letos i jeho další velká pozice v nápojové Coca Cole, v plusu nejsou ani akcie zámořské banky Wells Fargo.