Winston Churchill bude novou tváří pětilibrové bankovky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Zdroj CC BY 2.0 artist in doing nothing's photostream, Flickr.

Ministerský předseda velké Británie ve válečných letech 1940 až 1945 Sir Winston Leonard Spencer-Churchill vystřídá na bankovce v hodnotě pět britských liber společenskou reformátorku Elizabeth Fryovou. Nová bankovka by měla do oběhu vstoupit od roku 2016.

Kromě Churchilla a jednoho z jeho nejznámějších citátů „Nenabízím vám nic než krev, dřinu, slzy a pot“, terý Churchill pronesl na půdě Dolní sněmovny Parlamentu 13. května 1940, bude bankovka zobrazovat Westminsterské opatství s Elizabetinou věží a slavné Londýnské hodiny Big Ben, které budou ukazovat tři hodiny odpoledne – přibližný čas Churchillovy řeči. V pozadí bude vidět nobelova cena za literaturu, kterou Churchil získal v roce 1953. (Více zde)

„Sir Winston Churchill byl skutečně velkým britským vůdcem, řečníkem a spisovatelem. Kromě toho je hrdinou celého svobodného světa“ řekl guvernér britské centrální banky Sir Mervyn King. Churchill se na britských penězích objevil už v minulosti. V šedesátých letech byl tváří pětišilinkové mince.

Královna Alžběta je zobrazena vždy na jedné straně britských liber, zatímco slavné osobnosti z britské historie se v deseti až dvacetiletých intervalech střídají na té druhé. V současné době jsou na britských penězích zobrazeni, kromě Fryové, Charles Darwin, evoluční biolog na desetilibrové bankovce, Adam Smith, ekonom osmnáctého století na dvacetilibrové a Matthew Boulton and James Watt, kteří se zasloužili o parní motor na padesátilibře.

King, který byl guvernérem Bank of England deset let, odstoupí z pozice 1. července 2013.