Z varšavské burzy si firmy odnesly o polovinu více než loni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: newconnect.pl

Bezmála třetina všech evropských primárních akciových emisí se letos odehrála na varšavské burze. Do Polska si pro peníze přišlo celkem 41 firem, které dohromady získaly 117 milionů eur čerstvého kapitálu. Firmy tak ve Varšavě získaly o polovinu více kapitálu než za stejné období loňského roku. Vyplývá to z posledních statistik společnosti Pricewaterhouse Coopers (PwC).

„Na varšavské burze se ve třetím čtvrtletí uskutečnil druhý nejvyšší počet primárních emisí v Evropě,“ uvádí Marek Richter z PwC. Za celý letošní rok uvedlo své akcie na trh více firem jen v Londýně. Rozdíl je ve velikosti emisí. Zatímco z Polska si firmy odnesly v průměru necelé tři miliony eur nového kapitálu, v Británii emitenti inkasovali obvykle třicetkrát tolik.
Varšava profituje především z pověsti burzy vhodné pro menší emise a láká firmy na své vstřícné podmínky.

„Středoevropské burzy mají obecně nižší poplatky za kotaci akcií a rovněž nemají tak přísné oznamovací povinnosti,“ uvádí Tomáš Holinka z Moody’s Analytics. Kromě cen hodnotí experti i jednoduchost. „Pravidla jsou jasná a pochopitelná, umožňují jednoduše smluvně zajistit vstup většího počtu investorů a dávají také možnost v budoucnu umožnit vstup dalším investorům,“ uvádí na adresu polského trhu Tomáš Kozubek z poradenské společnosti Tarpan Partners.

„Pro polský NewConnect jsme se rozhodli kvůli flexibilitě této burzy a vysoké likviditě polského trhu,“ uvádí Jan Krčmář z české firmy Phoenix Energy, jejíž akcie se ve Varšavě obchodují od roku 2008. Firmy těží zejména z vysokého stupně obliby obchodování s akciemi u veřejnosti. „Investování na burze je v Polsku velmi rozšířené mezi drobnými investory a zároveň i relativně malé firmy si tam jdou pro kapitál raději na burzu než do banky,“ uvádí Richter.

Polská idyla však nemusí mít dlouhého trvání. „Opatrně sledujeme změny v polské legislativě penzijních fondů, které mohou mít negativní dopad na kapitálový trh,“ uvádí Jan Krčmář. Fondy mají v rámci reformy přijít o velkou část svého majetku a vzhledem k tomu, že patří k největším investorům na polském akciovém trhu, poptávka po nových emisích může propadnout.

Přes vysoký počet emitentů zůstává Polsko na evropské scéně primárních emisí okrajovým hráčem. Z Varšavy pochází pouhé jedno procento z více než 11 miliard eur, které letos firmy získaly úpisem nových akcií. Lídrem v primárních emisích zůstává s letošním obratem šest miliard eur britský trh.

Primární akciové emise (IPO) v období leden–zárí 2013Primární akciové emise (IPO) v období leden–zárí 2013 | E15