Západoevropské akcie díky summitu zpevnily

Burza, Německo

Burza, Německo

Západoevropské akcie smazaly počáteční ztráty a zpevnily. Reagovaly tak na výsledek jednoho z nejdůležitějších summitů v historii eurozóny. Finanční trhy uklidnilo, že evropští lídři učinili dostatečný pokrok směrem k přísnější fiskální disciplíně a učinili i další opatření, která mají řešit dluhovou krizi eurozóny.

Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžných výsledků přidal asi 1,3 procenta a uzavřel na hodnotě 986,32 bodu. Ještě ráno přitom ztrácel až jedno procento. Nakonec ale smazal většinu ztrát z předchozího dne, kdy odepsal zhruba 1,5 procenta.

Eurozóna se dohodla na přísnější fiskální disciplíně, s kterou souhlasili všichni členové. Jednat o nových pravidlech jsou přitom ochotni s výjimkou Británie i všichni další, kteří jsou členy Evropské unie. Velká Británie se tak patrně ocitne v izolaci, její postoj ale není překvapivý a do značné míry se s ním počítalo.

„Doufejme, že tímto už se ta krize vyřeší. Já si ale myslím, že ten růst je pouze odrazem úlevy,“ poznamenal analytik Andy Lynch ze společnosti Schroders. „Zavádění těch pravidel bude obtížné, finanční tituly z toho důvodu máme pořád zastoupeny méně,“ řekl. Banky jsou prý v obtížné situaci a kvůli zpomalení ekonomiky možná budou mít další ztráty.

Bankovní tituly ale dnes měly jedny z nejvyšších zisků, jejich souhrnný index Stoxx Europe 600 Banks přidal 2,6 procenta.