Zasedání ECB euru nepomohlo, ztrácí proti dolaru i jenu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Americký dolar posiluje vůči euru. Reaguje tak na zasedání měnového výboru Evropské centrální banky (ECB), která potvrdila svůj dosavadní postoj k měnové politice. Slabší statistické údaje z USA však růst dolaru zbrzdily a k jenu dolar oslabil.

V 17:50 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o půl procenta na 1,0606 USD a k jenu kleslo o 0,6 procenta na 126,44 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,1 procenta na 119,21 JPY. Ke koši předních světových měn dolar posílil o 0,3 procenta na 99,021 bodu.

ECB potvrdila, že nemá v plánu omezit program nákupu dluhopisů, i když očekává, že oživení ekonomiky eurozóny posílí a rozšíří se. Prezident ECB Mario Draghi uvedl, že ho překvapily spekulace o tom, že by banka mohla předčasně opustit program, který začal teprve před měsícem.

Komentář byl podle analytiků negativní pro euro, protože Draghi potvrdil pokračování programu kvantitativního uvolnění měnové politiky, přestože se objevili spekulace, že ECB ho možná bude muset v reakci na silnější statistiku omezit. ECB v rámci programu nakupuje měsíčně dluhopisy a další majetek za 60 miliard eur.

Nejnovější statistika z USA ukázala, že průmyslová výroba v březnu klesla o 0,6 procenta, nejvíce za dva a půl roku. Analytici čekali snížení jen o 0,3 procenta. Zpráva vyvolala obavy, že růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí byl slabý, napsala agentura Reuters.