Že by země OPEC snížily těžbu ropy? Nepravděpodobné

Opec

Opec

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) pravděpodobně nepřikročí ke snížení své těžby s cílem podpořit ceny ropy, protože takovýto krok by nemusel mít požadovaný účinek. Uvedl to kuvajtský ministr ropného průmyslu Alí Umajr. OPEC bude o své těžební politice jednat 27. listopadu ve Vídni.

Cena ropy Brent od června kvůli dostatečnému zásobování trhu a obavám o hospodářský vývoj v Evropě a Asii klesla o více než 25 dolarů za barel. Tento týden se poprvé za dva roky propadla pod 90 dolarů za barel.

Kartel OPEC v pátek uvedl, že těžba ropy v jeho členských zemích v září stoupla o 402.000 barelů denně na 30,47 milionu barelů denně. Produkce OPEC se tak dostala na nejvyšší úroveň od loňského léta. „Nemyslím si, že je nyní šance na snížení produkce v zemích OPEC,“ prohlásil Umajr.


Samotná Saúdská Arábie, která je nejvýznamnějším členem OPEC, v září zvýšila těžbu o zhruba 100.000 barelů denně. Podle agentury Reuters tak vyvolala pochybnosti o tom, zda bude ochotna přistoupit ke koordinovanému snížení produkce s cílem podpořit ceny. „Saúdové na nižší ceny nereagují. Brání svůj tržní podíl,“ řekl agentuře Reuters generální ředitel energetické skupiny PIRA Gary Ross.