Zisk londýnské burzy LSE stoupl téměř o třetinu

Investor sleduje akciové grafy

Investor sleduje akciové grafy Zdroj: ctk/AP

Hrubý zisk provozovatele londýnské akciové burzy London Stock Exchange (LSE) v loňském roce stoupl o 31 procent na 643 milionů liber (22,5 miliardy korun). Dodala, že pokračuje v jednáních o spojení s německým burzovním operátorem Deutsche Börse.

Celkové příjmy společnosti LSE, která vlastní rovněž italskou burzu Borsa Italiana, loni stouply o 78 procent na 2,28 miliardy liber. Zaostaly však za očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na zhruba 2,4 miliardy liber.

LSE a Deutsche Börse minulý týden oznámily, že jednají o fúzi, která by se uskutečnila formou výměny akcií. Vznikla by tak nová společnost, v níž by současní akcionáři Deutsche Börse vlastnili 54,4 procenta, zatímco akcionáři LSE by měli zbývajících 45,6 procenta. Zájem o převzetí LSE tento týden nicméně signalizovala také společnost Intercontinental Exchange (ICE), která je majitelem newyorské akciové burzy NYSE.

LSE dnes upozornila, že spojení s Deutsche Börse by přineslo výrazná pozitiva z hlediska příjmů i nákladů. K možné nabídce na převzetí ze strany společnosti ICE se nevyjádřila.

Deutsche Börse o převzetí LSE usilovala již dříve, poslední pokus vzdala v roce 2005 kvůli tlaku ze strany svých akcionářů, kteří se báli vysokých nákladů na převzetí.