Zlatá mince za čtyři miliony míří na český trh

Stouncový unikát zobrazuje na svém rubu největší škuner světa Thomas W. Lawson

Stouncový unikát zobrazuje na svém rubu největší škuner světa Thomas W. Lawson Zdroj: Zlataky.cz

Prodejci investičního zlata se vezou na vlně zájmu o tento drahý kov. Společnost Zlaťáky.cz hodlá od příštího týdne nabízet k prodeji zlatou stouncovou minci v hodnotě více než čtyři miliony korun. Na celém světě je zatím tato mince jediná.

„Očekáváme, že bude zájem. Minci ukážeme příští týden na výstavě v Brně, kde ji bude možné zakoupit,“ řekl obchodní ředitel společnosti Zlaťáky.cz Jan Žák. Emisní náklad této mince bude limitován na dvacet kusů pro celý svět, rozhodující ale bude počet objednávek. Nominální hodnota vychází na tři tisíce dolarů, mince váži přes tři kila a jejím emitentem jsou Cookovy Ostrovy. „Cena, za kterou budeme minci prodávat, činí 4,19 milionu korun,“ uvedl Žák.

Stouncový unikát zobrazuje na svém rubu největší škuner světa Thomas W. Lawson, který byl postaven v USA v roce 1902 jako sedmistěžník. Loď dostala jméno po svém majiteli, jenž byl slavný bostonský milionář, akcionář a autor několika knih.

Cena zlata v posledních pěti letechCena zlata v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Cena zlata se v současné době pohybuje na úrovni 1790 dolarů za unci. Před pěti lety vycházela cena stejného objemu na 700 dolarů. Ve světě je investice do fyzického zlata běžnou součástí investičního portfolia. Spíše než forma výdělku ale slouží nákup žlutého blyštivého kovu k uchování hodnoty majetku, což zejména v souvislosti s aktuální situací na trhu upřednostňuje stále více investorů.

Češi se ale v tomto ohledu zatím spíše učí. Největší vlna zájmu o tento druh investice se v Česku zvedla teprve loni v letě. Tehdy cena zlata atakovala rekordy. Unce vycházela na 1900 dolarů. Dle analýzy České národní banky se ročně na trhu se zlatem obchoduje objem za více než čtyři miliardy korun.

Stouncový unikát zobrazuje na svém rubu největší škuner světa Thomas W. LawsonStouncový unikát zobrazuje na svém rubu největší škuner světa Thomas W. Lawson | Zlataky.cz

Autorka je redaktorkou týdeníku Euro