Zlato čeká špatný rok, odhadují znalci

Ilustrační foto (zlaté rezervy ČNB)

Ilustrační foto (zlaté rezervy ČNB) Zdroj: Euro Jan Rasch

Experti jsou vůči investicím do zlata nejméně optimističtí za posledních dvanáct let. Drahý kov nepovažují za dobrou investici, naopak varují před dalšími ztrátami. Zlato má stát letos v průměru 1219 dolarů za troyskou unci, oproti současným cenám tak má bezmála o tři procenta zlevnit. Vyplývá to z průzkumu Londýnské asociace pro zlaté slitky (LBMA) mezi obchodníky s drahým kovem.

„Předpokládám, že zlato letos klesne k 950 dolarům a jeho průměrná cena dosáhne 1080 dolarů,“ uvádí největší skeptik průzkumu, obchodník s komoditami Tom Kendall z Credit Suisse. Nejoptimističtější prognózu naopak předložil německý obchod se slitky Degussa Goldhandel, který předpokládá, že zlato se vyhoupne na dohled 1500dolarové hranici.

Loňský rok nenechal na trhu se zlatem kámen na kameni. Po dvanácti letech nepřetržitého růstu cen předvedl loni drahý kov propadem o 30 procent nejhorší roční výkon za uplynulé tři dekády a nechal za sebou armádu zbídačených investorů. Letos k nim mohou přibýt další.

Vývoj ceny zlata za poslední rokVývoj ceny zlata za poslední rokVývoj ceny zlata za poslední rokZdroj: E15.cz

„Pokud by investoři přestali s výprodeji zlata, drahý kov by se stabilizoval na cenách kolem 1200 dolarů. Náš hlavní scénář je však pesimističtější a počítá s propadem zlata pod tisíc dolarů, čemuž nezabrání ani poptávka po fyzickém zlatu v Číně a Indii,“ uvádí komoditní stratég Michael Widmer z Bank of America.

Právě před rokem LBMA zlatu prorokovala mírný růst, průměrná cena se měla během roku 2013 pohybovat kolem 1700 dolarů, drahý kov však propadl o tři sta dolarů níže.