Zlato je nejdražší od podzimu, letos patří k investorským jistotám

Zlato,

Zlato, Zdroj: Profimedia.cz

Zlato se letos rychle vrací ke své zapomenuté roli bezpečného přístavu. V časech pádu akcií i kolapsu cen komodit představuje zářivou výjimku, unce drahého kovu totiž jen od počátku roku podražila o šest procent.

Zlato je tak nejdražší od loňského podzimu a letos patří k nejlepším investorským sázkám. Nadšení burziánů z renesance drahého kovu však prozatím brzdí vývoj akcií jeho těžařů, kapitál z nich totiž stále utíká.

„Zlato letos nabírá na hodnotě díky pověsti bezpečného útočiště, kterou v loňském roce tak docela nepotvrdilo,“ uvádí Kristýna Zahradníková z Patria Online. Ještě na Nový rok se jedna žlutá unce obchodovala poblíž svého šestiletého minima. Loni totiž zlato takřka o jedenáct procent zlevnilo. Komoditní znalci z GFMS Thomson Reuters například sází na to, že do konce letošního roku ceny zlata pokoří metu 1200 dolarů za unci. Spekulanti na jeho růst by tak letos brali 13 procent.

S růstem cen zlata ale kontrastuje burzovní kondice jeho těžařů. Sektorový index Philadelphia Gold and Silver sdružující šestnáct největších jmen z oboru je aktuálně takřka o dvě procenta níže než na počátku roku. „Odvětví se pere s nejvyšším zadlužením v historii,“ uvádí analytik X Trade Brokers Jiří Tyleček. I přes současný růst cen tak mnozí těžaři stále prodělávají, slábnoucí zájem o jejich akcie zároveň napovídá, že investoři na dlouhodobější zlom nesází.

„Investoři prozatím spíše převádí peníze z akcií do zlata, aby diverzifikovali svá portfolia, nejde primárně o spekulativní sázky na zlato jako takové,“ soudí komoditní expert britského brokera Marex Spectron David Govett. Na lepší časy se přesto zablýsklo, a to v Jižní Africe. Akcie tamních těžařů zlata sdružené ve zlatém indexu FTSE během tohoto týdne posílily o osm procent.